Do chleba, do sera, do foie gras... Z pirenejskich lasów i sadów. Dojrzałe, aromatyczne owoce obsmażone w cukrze i zamknięte w słoiczkach Maison Francis Miot od ponad 30 lat uwodzą smakiem kolejne pokolenia konsumentów.
Podczas wojny stuletniej młode Normandki miały obdarowywać angielskich wojaków serowymi sercami na znak swojej miłości. To neufchâtel, stary normandzki ser, miał godzić zwaśnione narody.
W przewodniku z początku XX wieku napisano o Noirmoutier, że swoim kształtem przypomina barani udziec… Baranów ani owiec nie chowa się na wyspie, ale miłośnicy dobrej kuchni będą usatysfakcjonowani. Ziemia daje tu wspaniałe warzywa, a woda cenną sól i bogactwo ryb oraz owoców morza.
Z fruitières (serwowarni) regionu Franche- Comté pochodzi jeden z najbardziej charakterystycznych francuskich serów. Wizualnie trudno pomylić go z innymi, poziomej czarnej przedziałki dzielącej ser na pół nie spotkamy w żadnym innym z prawie 400 serów wytwarzanych we Francji.
„Pieprz to droga, to podróż, której nie ma końca”. Z każdej wyprawy Erwann de Kerros, niestrudzony podróżnik, właściciel firmy Terre Exotique przywozi kolejne fascynujące odmiany pieprzu i innych przypraw, którymi zachwyca wielkich szefów kuchni i zwykłych konsumentów.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM