Historia tego eleganckiego ciasteczka zaczyna się około roku 1690. Geneza była bardzo prozaiczna - piekarze z Reims chcieli wykorzystać ciepło, które utrzymywało się w piecu po wyjęciu chleba. Wymyślili zatem biszkopcik, który po pierwszym wypieku zostawiano w gorącym piecu, by tam wysechł (nazwa biszkopt - bis-cuit - oznacza ciastko dwa razy pieczone).
Z interesującej oferty sklepu Biolander wybraliśmy trzy produkty, które udowadniają, że kosmetyka i kulinaria to wcale nie takie odrębne światy. Lawendowy dyfuzor pozwoli nam zadbać o miłą atmosferę przy kolacji, a marsylskie mydełka i prowansalski krem pomogą zadbać o dłonie zmęczone pracą w kuchni i kontaktem z różnymi aromatycznymi substancjami.
Camargue stanowi najbardziej wysuniętą na północ strefę upraw ryżu w Europie. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają uprawie tego zboża – w delcie Rodanu wody nie brakuje, dobowe różnice temperatur są nieznaczne, panuje idealne nasłonecznienie, a mistral wspomaga proces rozwojowy. Jednakże historia tych upraw nie była taka prosta.
Mont-Saint-Michel ma swoje słynne puszyste omlety i matkę Poulard, a Quimper – chrupiące crêpes-dentelles i Madame Katell. To właśnie Marie-Catherine Cornic (1857-1917), czyli Katell Cornic, jest matką owych znanych na całym świecie „koronkowych naleśniczków”. Są kulinarną dumą Quimper i jednym z bazowych składników francuskiego cukiernictwa.
"Aby poznać człowieka, trzeba z nim zjeść sześć worków soli" - mówi bretońskie przysłowie. Skoro bretońskie, to obowiązkowo musi to być szara sól z Guérande. Ta, która niepodzielnie rządziła na stole Ludwika XIV.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM