Pastylki z Vichy - białe, o charakterystycznym ośmiokątnym kształcie, neutralne w smaku lub aromatyzowane - od XIX wieku są specjałem słynnego uzdrowiska położonego w centrum Owernii. Co roku sprzedaje się milion pastylek, które mają dwojakie zastosowanie : odświeżające i wspomagające trawienie.
Roquefort – niebieski ser pleśniowy, jeden z najstarszych we Francji. Wytwarzany z mleka owiec rasy Lacaune. Przez Diderota uważany za króla pośród serów. W jego zacnej i długiej historii nie brakuje... legend.
Legenda, której niestety nie podtrzymuje żaden przekaz historyczny, głosi, że róże, z których słynie na całą Francję, Provins zawdzięcza hrabiemu Szampanii, Tybaldowi IV. Miał je tu przywieźć z wyprawy krzyżowej w 1240 roku i tym samym zapoczątkować uprawę odmiany róży francuskiej, "rosa gallica officinalis."
Historia tego eleganckiego ciasteczka zaczyna się około roku 1690. Geneza była bardzo prozaiczna - piekarze z Reims chcieli wykorzystać ciepło, które utrzymywało się w piecu po wyjęciu chleba. Wymyślili zatem biszkopcik, który po pierwszym wypieku zostawiano w gorącym piecu, by tam wysechł (nazwa biszkopt - bis-cuit - oznacza ciastko dwa razy pieczone).
Z interesującej oferty sklepu Biolander wybraliśmy trzy produkty, które udowadniają, że kosmetyka i kulinaria to wcale nie takie odrębne światy. Lawendowy dyfuzor pozwoli nam zadbać o miłą atmosferę przy kolacji, a marsylskie mydełka i prowansalski krem pomogą zadbać o dłonie zmęczone pracą w kuchni i kontaktem z różnymi aromatycznymi substancjami.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM