Z tego cukierniczego specjału Aix-en-Provence słynie już od kilku stuleci. Co roku we wrześniu calissons są błogosławione podczas uroczystej mszy i co roku jako jeden z 13 deserów tradycyjnie podawanych w Prowansji podczas kolacji zajmują uprzywilejowane miejsce na wigilijnym stole.
Jurajski comté jest blisko spokrewniony ze szwajcarskim serem gruyère (greyerzer) dlatego często określa się go jako gruyère de Comté. Szwajcarzy odcisnęli trwały ślad w trakcie jego wielowiekowej historii. Zawieruchy wojenne, głód, konflikty wewnętrzne w Szwajcarii niejednokrotnie kazały szukać im schronienia poza jej granicami. Historia sera comté jest jednak starsza niż helweckie wpływy i sięga co najmniej średniowiecza.
Pastylki z Vichy - białe, o charakterystycznym ośmiokątnym kształcie, neutralne w smaku lub aromatyzowane - od XIX wieku są specjałem słynnego uzdrowiska położonego w centrum Owernii. Co roku sprzedaje się milion pastylek, które mają dwojakie zastosowanie : odświeżające i wspomagające trawienie.
Roquefort – niebieski ser pleśniowy, jeden z najstarszych we Francji. Wytwarzany z mleka owiec rasy Lacaune. Przez Diderota uważany za króla pośród serów. W jego zacnej i długiej historii nie brakuje... legend.
Legenda, której niestety nie podtrzymuje żaden przekaz historyczny, głosi, że róże, z których słynie na całą Francję, Provins zawdzięcza hrabiemu Szampanii, Tybaldowi IV. Miał je tu przywieźć z wyprawy krzyżowej w 1240 roku i tym samym zapoczątkować uprawę odmiany róży francuskiej, "rosa gallica officinalis."
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM