Ma słodkawy i subtelny smak, jest ceniony w kuchni, doskonale się przechowuje (w odpowiednich warunkach, tj. w suchym dobrze napowietrzonym miejscu, w stałej temperaturze od 12 do 15 °C może dotrwać nawet do nowych zbiorów), a przy okazji cieszy oko delikatną różową barwą. Uprawiany w okręgu Lautrec (Midi-Pireneje) czosnek jest warzywny emblematem i dumą regionu.
Na puszce grafika przedstawiająca iglasty las i nazwa La Vosgienne. Budzą naturalne skojarzenie, że mamy do czynienia z produktem pochodzącym z Wogezów. Jest w tym ziarnko prawdy, jednak w obecnym stanie rzeczy te cukierki są niczym innym jak kulinarnym faux ami, jeśli chcemy łączyć je z tym regionem. Od kilku lat produkuje się je w Hiszpanii.
Śliwki z Agen, czyli suszone śliwki wpisane na listę produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym (IGP). Uprawiane od stuleci na południu Francji, są doskonałym składnikiem w kuchni, ale ich walory chwalą także dietetycy i lekarze.
Uprawiana od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej komosa ryżowa, zwana złotem Inków i peruwiańskim ryżem, od kilku lat uprawiana jest we Francji. W łagodnym klimacie Anjou znalazła dogodne warunki do rozwoju.
Wiosną 1954 roku z położonej na przedmieściach Lille fabryki przedsiębiorstwa Delespaul-Havez wysłano pierwsze dostawy nowych cukierków do sklepów w całej Francji. Nazywały się Caram’bar, od słów caramel (karmel) i barre (batonik) i wnet miały podbić serca małych Francuzów. Podbiły je tak skutecznie, że nawet dziś dorośli, wspominając smaki dzieciństwa, na pierwszym miejscu wymieniają carambary.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM