Magia czekolady.
Fondant au chocolat, ramequin au chocolat, moelleux au chocolat, nie wspominając już o klasycznym czekoladowym suflecie - Francuzi mogą tak odmieniać w nieskończoność. Czekolada, czekolada, czekolada... Jest jak witamina witamin, uniwersalne panaceum, afrodyzjak... Tak naprawdę Francuzi to bardziej czekoladoholicy niż żabojady czy ślimakożercy.
Składniki:
20 dkg czekolady + po 2 kosteczki do włożenia do każdej z kokilek
70 g masła
4 jaja
70 g cukru pudru
50 g mąki
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i mieszając trzepaczką, topimy na łaźni parowej. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę i już poza łaźnią parową energicznie mieszamy w misce trzepaczką, aż powstanie jednolita lśniąca masa. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem. Wlewamy czekoladę, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Kokilki napełniamy do połowy masą czekoladową, kładziemy na środku kosteczki czekolady i przykrywamy kołderką z masy. Pieczemy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podajemy jeszcze ciepłe.
Polecamy także przepisy i artykuły:
Czekoladowy fondant
http://vivelacuisine.pl/artykul/39-czekoladowy-fondant
Suflet czekoladowy
http://vivelacuisine.pl/artykul/90-suflet-czekoladowy
Gruszki pięknej Heleny
http://vivelacuisine.pl/artykul/144-gruszki-pieknej-heleny
Trufle z czekolady
http://vivelacuisine.pl/artykul/122-trufle-z-czekolady
Chocolateries – sklepy z czekoladą i czekoladkami
http://vivelacuisine.pl/artykul/32-idziemy-do-sklepu-zakupy-zywnosci-1
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013