Coulant au chocolat
03 kwietnia 2014
Coulant au chocolat

Magia czekolady.

 

Fondant au chocolat, ramequin au chocolat, moelleux au chocolat, nie wspominając już o klasycznym czekoladowym suflecie - Francuzi mogą tak odmieniać w nieskończoność. Czekolada, czekolada, czekolada... Jest jak witamina witamin, uniwersalne panaceum, afrodyzjak... Tak naprawdę Francuzi to bardziej czekoladoholicy niż żabojady czy ślimakożercy.

 

Składniki:

 

20 dkg czekolady + po 2 kosteczki do włożenia do każdej z kokilek

70 g masła

4 jaja

70 g cukru pudru

50 g mąki

 

Czekoladę łamiemy na kawałeczki i mieszając trzepaczką, topimy na łaźni parowej. Dodajemy masło, pokrojone w  kostkę i już poza łaźnią parową energicznie mieszamy w misce trzepaczką, aż powstanie jednolita lśniąca masa. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem. Wlewamy czekoladę, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Kokilki napełniamy do połowy masą czekoladową, kładziemy na środku kosteczki czekolady i przykrywamy kołderką z masy. Pieczemy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podajemy jeszcze ciepłe.

 

 

vivelacuisinepl_coulant_au_chocolat_2_600px_882

 

Polecamy także przepisy i artykuły:

Czekoladowy fondant

http://vivelacuisine.pl/artykul/39-czekoladowy-fondant

Suflet czekoladowy

http://vivelacuisine.pl/artykul/90-suflet-czekoladowy

Gruszki pięknej Heleny

http://vivelacuisine.pl/artykul/144-gruszki-pieknej-heleny

Trufle z czekolady

http://vivelacuisine.pl/artykul/122-trufle-z-czekolady

Chocolateries – sklepy z czekoladą i czekoladkami

http://vivelacuisine.pl/artykul/32-idziemy-do-sklepu-zakupy-zywnosci-1

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM