Szparagi na cieście francuskim
23 maja 2015
Szparagi na cieście

Prosty wiosenny placek ze szparagami.

 

Szparagi często pojawiały się na stole Ludwika XIV, a doglądanie ich uprawy w ogrodzie warzywnym w Wersalu było jednym z ważniejszych zadań królewskiego agronoma. Prawdziwa moda na nie nastała jednak dopiero z początkiem XIX wieku, a przyczyniły się do niej katastrofalne zbiory w winnicach. Winogrodnicy, którzy sadzili szparagi pomiędzy rzędami winorośli, zaczęli wówczas poszerzać obszar ich uprawy oraz eksperymentować z nowymi odmianami. Obecnie we Francji uprawia się trzy rodzaje szparagów: białe – w Alzacji, Langwedocji-Roussillon i Akwitanii, fioletowe – na południu kraju, i zielone – w Prowansji oraz w dolinie Rodanu, ale jeszcze do XIX wieku cenione były przede wszystkim zielone.

 

 

 

Składniki:

 

275 g ciasta francuskiego

pół pęczka zielonych szparagów

1 jajko

100 g sera gruyère

120 g crème fraîche*

sól, pieprz

 

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut (albo opiekamy na ruszcie lub patelni grillowej). Odcedzamy i przekładamy na talerz. Ser trzemy na tarce i 2/3 ilości wsypujemy do miski. Resztę zostawiamy do posypania placka. Do miski dodajemy także jajko i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze i zawijamy na kilka centymetrów do środka boki. Wnętrze smarujemy mieszanką z jajka, śmietany i sera. Wykładamy szparagi i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut albo aż placek się zarumieni.

 

vivelacuisinepl_szparagi_na_cie347cie_francuskim_600px_882

 

Crème fraîche  jest trudno dostępna w Polsce, ale możemy przygotować jej zastępnik. Sposób podajemy za Julią Child: do szklanki śmietany kremówki dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić do sfermentowania oraz zgęstnienia w temperaturze pokojowej, ewentualnie roztrzepać taką samą ilość kwaśnej śmietany i śmietany kremówki, a następnie ubijać do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać ją w lodówce do tygodnia (J. Child,Gotuj z Julią, przeł. Anna Sak, Wydawnictwo Literackie).

 

 

Zobacz też:

Sezon na szparagi

Zupa z Argenteuil

Szparagi w sosie holenderskim

Navarin

Potager du Roi

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM