Prosty wiosenny placek ze szparagami.
Szparagi często pojawiały się na stole Ludwika XIV, a doglądanie ich uprawy w ogrodzie warzywnym w Wersalu było jednym z ważniejszych zadań królewskiego agronoma. Prawdziwa moda na nie nastała jednak dopiero z początkiem XIX wieku, a przyczyniły się do niej katastrofalne zbiory w winnicach. Winogrodnicy, którzy sadzili szparagi pomiędzy rzędami winorośli, zaczęli wówczas poszerzać obszar ich uprawy oraz eksperymentować z nowymi odmianami. Obecnie we Francji uprawia się trzy rodzaje szparagów: białe – w Alzacji, Langwedocji-Roussillon i Akwitanii, fioletowe – na południu kraju, i zielone – w Prowansji oraz w dolinie Rodanu, ale jeszcze do XIX wieku cenione były przede wszystkim zielone.
Składniki:
275 g ciasta francuskiego
pół pęczka zielonych szparagów
1 jajko
100 g sera gruyère
120 g crème fraîche*
sól, pieprz
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut (albo opiekamy na ruszcie lub patelni grillowej). Odcedzamy i przekładamy na talerz. Ser trzemy na tarce i 2/3 ilości wsypujemy do miski. Resztę zostawiamy do posypania placka. Do miski dodajemy także jajko i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze i zawijamy na kilka centymetrów do środka boki. Wnętrze smarujemy mieszanką z jajka, śmietany i sera. Wykładamy szparagi i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 minut albo aż placek się zarumieni.
* Crème fraîche jest trudno dostępna w Polsce, ale możemy przygotować jej zastępnik. Sposób podajemy za Julią Child: do szklanki śmietany kremówki dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić do sfermentowania oraz zgęstnienia w temperaturze pokojowej, ewentualnie roztrzepać taką samą ilość kwaśnej śmietany i śmietany kremówki, a następnie ubijać do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać ją w lodówce do tygodnia (J. Child,Gotuj z Julią, przeł. Anna Sak, Wydawnictwo Literackie).
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013