Do foie gras, do kaczki, do sera.
We Francji pojawiła się w średniowieczu i szybko zadomowiła się na dobre w kuchni francuskiej. Cebula. Podobno Victor Hugo miał w zwyczaju zjadać ją na surowo – zmysłową duszę ziemi – tuż po wstaniu z łóżka... Co roku statystyczny Francuz konsumuje 3 kilogramy cebuli. Pośród warzyw, które najczęściej pojawiają się na francuskich stołach, zajmuje szóstą pozycję. W grupie największych europejskich producentów cebuli Francja jest siódma (Polska na trzecim miejscu).
W kuchni francuskiej znajdziemy wiele przepisów na dania na bazie cebuli, pokazujące jej wieloraki potencjał, jak np. zupa cebulowa, pissaladiera i rozmaite tarty. Konfitura cebulowa to również wielki klasyk. Jest doskonałym dodatkiem do foie gras i piersi z kaczki. Sprawdza się także jako akompaniament do kozich serów, terrin i pasztetów.
Składniki:
40 g masła
500 g cebuli
50 g jasnobrązowego cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Cebule kroimy na cienkie plasterki. W rondlu topimy masło i dorzucamy cebule oraz cukier. Mieszamy i przez ok. 5 minut szklimy na średnim ogniu, aż cebula się skarmelizuje. Wlewamy wino, przyprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody.
Zobacz też
Tarta tatin z glazurowanymi cebulkami
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013