Camargue stanowi najbardziej wysuniętą na północ strefę upraw ryżu w Europie. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają uprawie tego zboża – w delcie Rodanu wody nie brakuje, dobowe różnice temperatur są nieznaczne, panuje idealne nasłonecznienie, a mistral wspomaga proces rozwojowy. Jednakże historia tych upraw nie była taka prosta.
Mont-Saint-Michel ma swoje słynne puszyste omlety i matkę Poulard, a Quimper – chrupiące crêpes-dentelles i Madame Katell. To właśnie Marie-Catherine Cornic (1857-1917), czyli Katell Cornic, jest matką owych znanych na całym świecie „koronkowych naleśniczków”. Są kulinarną dumą Quimper i jednym z bazowych składników francuskiego cukiernictwa.
"Aby poznać człowieka, trzeba z nim zjeść sześć worków soli" - mówi bretońskie przysłowie. Skoro bretońskie, to obowiązkowo musi to być szara sól z Guérande. Ta, która niepodzielnie rządziła na stole Ludwika XIV.
Herbata z Mariage Frères to produkt wysokiej jakości, wyrafinowany i luksusowy. Tak jak francuskie wino. Najsłynniejsza herbaciarnia paryskiej firmy mieści się przy ulicy Bourg-Tibourg. Żaden inny sklep z herbatami na świecie nie może poszczycić się tak bogatym i różnorodnym wyborem. W ofercie znajduje się około 600 gatunków herbat z 30 krajów.
Aleksander Dumas (ojciec) pisał: „Trufle: pytano mędrców o naturę tej bulwy, a po dwóch tysiącach lat sporów i dyskusji odpowiedź jest taka, jaka była na samym początku: nie wiemy. Same trufle też pytano i odpowiedziały krótko: jedzcie nas i dziękujcie Bogu.” Testujemy produkty, którym trufla nadaje niezwykły smak.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM