Aksamitnie gładka, o pięknym jasnym odcieniu kości słoniowej. Znakomita, jeśli chodzi o walory smakowe i podatność na obróbkę termiczną – crème fraîche z Normandii nigdy się nie zwarzy!
Justin Bridou ma około sześćdziesiąt lat, wąsy i szpakowate włosy. Zwykle nosi zieloną koszulę lub kurtkę. Wypisz-wymaluj: stereotypowy Francuz w berecie.
Wizytówka Normandii i Bretanii. Może więc zaskoczyć fakt, że jabłecznik jest produkowany także w innych regionach Francji.
Camargue, położona w delcie Rodanu u jego ujścia do Morza Śródziemnego, to kraina urzekających krajobrazów, lagun, w których brodzą różowe flamingi, ryżowych poletek, czarnych byków, a także naturalnie białej soli. Bez tej soli trudno wyobrazić sobie słoneczną kuchnię Południa.
Dobry ocet, jak dobre wino, starzejąc się, nabiera smaku i jakości. Ocet z Orleanu, najbardziej klasyczny z francuskich octów, jest tego najlepszym przykładem. Już od średniowiecza Orlean (Centre) słynie z produkcji octu. Zawdzięcza to swojemu położeniu. Usytuowany nad Loarą był ważnym portem. Rzeką spławiano wina z Turenii i Andegawenii do Paryża. W trakcie przewozu często się psuły i wyładowywano je w Orleanie. Etymologicznie ocet, vinaigre to właśnie kwaśne wino, vin aigre.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM