Przepis na słynne berlingots nantais był swego rodzaju wianem, które matki przekazywały w Nantes swoim córkom. Tradycję zapoczątkowała pani Couët, z zawodu kantyniarka, która te cukierki sprzedawała francuskim żołnierzom we Włoszech na przełomie XVIII i XIX wieku. Za poprawę morale cesarskiej armii została nawet odznaczona medalem.
Flavigny-sur-Ozerain - miasteczko, które do historii kina przeszło jako urokliwa sceneria filmu Czekolada, w historii gastronomii od kilku stuleci słynie jako ojczyzna anyżkowych drażetek, les Anis de Flavigny.
Nazywana kawiorem pośród zbóż pszenica samopsza stanowi regionalną specjalność rolnictwa Górnej Prowansji. Jest najstarszą odmianą zboża uprawianą i spożywaną przez człowieka, która przetrwała do naszych czasów w formie pierwotnej, bez żadnych modyfikacji genetycznych.
„Dziczyzna z morza” - tak mówi się o słynnych srebrzystych anchois z Collioure. Uważane są za najlepsze na świecie, jednak przyszłość tego morskiego skarbu stoi pod znakiem zapytania. Zasoby sardeli z miasteczka na południu Francji się kurczą. Dlatego też stają się coraz bardziej ekskluzywne i drogie, choć dawniej były daniem ubogich.
Jako jedyny spośród wszystkich serów francuskich livarot posiada wojskowe szlify… Każdy krążek jest oplatany po obwodzie pięcioma lamówkami z liści rogoży albo paseczkami papieru - z tej racji zyskał przydomek pułkownika. Jest miękkim serem z czerwoną florą bakteryjną o sprężystym żółtym miąższu oraz mocnym aromacie.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013