Kochają go widzowie i wysoko cenią szefowie kuchni oraz restauratorzy. Od 32 lat Jacques Pépin dzieli się swoją wiedzą i sercem w licznych programach telewizyjnych. Nie znajdziecie w nich natomiast kuchennego piekła, tak modnego we współczesnych TV shows. Znajdziecie natomiast dobry humor, życzliwość i rzetelne lekcje dobrego gotowania.
Oddalone o godzinę drogi od Paryża, wtopione w zieleń lasów Fontainebleau Moret-sur-Loing ujmuje bukolicznymi pejzażami i bogactwem architektonicznego dziedzictwa średniowiecza. To średniowieczne miasteczko należy do najpiękniejszych we Francji. W historii kulinarnej Francji zapisało się jako stolica najstarszych francuskich cukierków.
„Najlepsze jedzenie jest we Francji.” Nas nie trzeba przekonywać. „Każdy może gotować!”. Tak, ale „tylko nieustraszeni mogą zostać mistrzami”. Na marginesie scenariusza filmu „Ratatuj”poczyniliśmy kilka komentarzy, a nawet i korekt.
Dziesiąta muza i Paryż to bardzo romantyczna para. Reżyserzy kochają to uwodzicielskie, pełne uroku miasto. Co roku kręci się w nim około 900 filmów. O północy w Paryżu Woody’ego Allena to hołd złożony pięknu temu miasta, ale i pastisz amerykańskiego snu o paryskiej idylli.
Ta wielka księga francuskich deserów waży prawie 3 kilo, liczy 800 stron i zawiera 210 przepisów. Do tego jeszcze 3 200 zdjęć, bo każdy przepis przedstawiony jest „krok po kroku”, w rozbiciu na poszczególne etapy obejmujące instrukcję techniczną oraz ilustrujące ją zdjęcie. Pâtisserie! ! L’utime référence Christophe’a Feldera jest znakomitym wprowadzeniem w świat francuskiego ciastkarstwa i cukiernictwa.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013