Znajdziemy tu wszystkiego po trochu. Półki uginają się pod ciężarem słoików, butelek, puszek, opakowań wszelakiego rodzaju zawierających artykuły niezbędne domowym i zawodowym kucharzom, a przede wszystkim zaś cukiernikom.
Éloge, czyli laudacja, pochwała. Ten tom kulinarnych esejów i klasycznych francuskich przepisów nawiązuje do tradycji antycznego elogium. Przedmiotem pochwały jest tu kuchnia francuska, laudatorem jeden z najznamienitszych jej przedstawicieli, paradoksalnie jednak przez całe dziesięciolecia zapomniany - Édouard Nignon.
Sceaux, kompleks ogrodowo-pałacowy zajmujący powierzchnię 181 hektarów. Park, który jest dziełem André Le Nôtre'a, wpisano na listę Jardins remarquables de France. Co roku zwiedza go 2 miliony ludzi.
W dawnych wiekach z dalekich zamorskich rejsów bretońscy żeglarze przywozili egzotyczne przyprawy. Do tej tradycji nawiązuje Bretończyk, Olivier Roellinger. Wybitny szef kuchni, nazywany „kucharzem korsarzem", od ponad 30 lat w najdalszych zakątkach świata wyszukuje najlepsze przyprawy i tworzy z nich niezwykłe mieszanki.
Na dachach Opery, katedry Notre-Dame, Luwru, galerii Lafayette, w parkach i ogrodach miejskich zainstalowanych jest około 700 uli. Pierwsze ustawiono w 1856 roku w Ogrodzie Luksemburskim. Miodowe serce Paryża bije jednak nieco dalej, przy ulicy de Vignon pod numerem 24. Tu mieści się Maison du Miel, sklep z miodami sięgający swymi początkami roku 1898.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM