Pod numerem 30 przy ulicy des Saints-Pères w zabytkowej kamienicy mieści się najstarszy w Paryżu sklep z czekoladą. Założył go w 1800 roku farmaceuta Sulpice Debauve. Sklep zachwyca XIX-wiecznym oryginalnym wystrojem oraz szeroką gamą wysokiej jakości czekoadek, czekolad i herbat.
Żeby wejść do mieszkania Honoriusza Balzaka mieszczącego się w jednym z domków w Passy, należało konsjerża zapytać o panią de Breugnol i podać ustalone hasło. Dom miał dwa wyjścia więc w razie potrzeby nękany przez wierzycieli pisarz mógł się salwować ucieczką przez drugie drzwi. Przeżył tu jednak szczęśliwie siedem lat, pisząc kolejne tomy Komedii ludzkiej.
Znajdziemy tu wszystkiego po trochu. Półki uginają się pod ciężarem słoików, butelek, puszek, opakowań wszelakiego rodzaju zawierających artykuły niezbędne domowym i zawodowym kucharzom, a przede wszystkim zaś cukiernikom.
Éloge, czyli laudacja, pochwała. Ten tom kulinarnych esejów i klasycznych francuskich przepisów nawiązuje do tradycji antycznego elogium. Przedmiotem pochwały jest tu kuchnia francuska, laudatorem jeden z najznamienitszych jej przedstawicieli, paradoksalnie jednak przez całe dziesięciolecia zapomniany - Édouard Nignon.
Sceaux, kompleks ogrodowo-pałacowy zajmujący powierzchnię 181 hektarów. Park, który jest dziełem André Le Nôtre'a, wpisano na listę Jardins remarquables de France. Co roku zwiedza go 2 miliony ludzi.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM