19 place de la Madelaine, Paryż. Znajdziemy tu wszystkie główne odmiany trufli: czarną (Tuber Melanosporum), czyli truflę perigordzką, letnią (Tuber Aestivum), zwaną też truflą z Saint Jean, piżmową (Tuber Brumale), truflę z Burgundii (Tuber Uncinatum) i najcenniejszą – białą z włoskiej Alby. Jesteśmy w paryskim Maison de la Truffe.
„Mała pustynia”. Tak nazywał swoją podparyską posiadłość François-René Chateaubriand . W trakcie dziesięcioletniego pobytu, który był niczym innym jak polityczną banicją, stworzył w niej nie wiele swoich dzieł literackich. A także jedno nieliterackie – wspaniały park, w którym sam sadził niezwykłe drzewa i krzewy.
Arboretum de la Vallée-aux-Loups mieści się na terenie dawnego parku krajobrazowego założonego przez kawalera François-Louisa Duranta du Bignon około 1777 roku. Jednakże datą przełomową okazał się dopiero rok 1890, kiedy posiadłość trafiła w ręce arborysty Louisa Gustava Croux. Istniejący do dziś w Châtenay-Malabry ogród dendrologiczny jest dziełem tego zapalonego szkółkarza.
Nie chodzi to o wielkie gotowanie, spektakularne dania czy wyrafinowane składniki. Nie, mimo że autorem tej książki jest posiadacz trzech michelinowskich gwiazdek, kucharz stulecia - Paul Bocuse. Żadnych trufli czy kawioru, jak zastrzega w przedmowie. To książka dla domowych kucharzy, propozycja dań na rodzinne i przyjacielskie spotkania przy stole, podręcznik dla tych, którzy do tej pory w kuchni nie zdążyli jeszcze zagrzać miejsca.
Zagłębie gastronomicznych butików. Idąc od strony bulwaru Poissonière, mijasz jedna za drugą wystawy sklepów z gastronomicznymi sprzętami i akcesoriami, rozliczne restauracje i księgarnię specjalizującą się wyłącznie w literaturze kulinarnej.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM