Nie grymaszą, nie rzucają jedzeniem, nie podjadają między posiłkami, lecz podporządkowują się wyznaczonym porom posiłków i jedzą z apetytem. Pamela Druckerman, amerykańska mama, która w Paryżu wychowuje trójkę dzieci, twierdzi, że za różnicami kulturowymi między dziećmi amerykańskimi a francuskim stoją dwa odmienne modele wychowawcze.
„Moją ambicją było zrobienie filmu, który sprawi, że widz poczuje się głodny: zarówno jeśli chodzi o jedzenie, jak i potrzebę głębszych relacji z innymi. Słowem, że widz dozna nieodpartego apetytu na gotowanie” – wyznaje Daniel Cohen, reżyser filmu „Faceci od kuchni”.
Muzyczna podróż w czasy Ronsarda i Rabelais'go. Paryska ulica i targ w pieśni renesanowego kompozytora. Rzepa, śledzie, musztarda, wino za sześć denarów… Co jeszcze? Posłuchajcie sami.
Jak podawać suflet, by nie opadł, co zrobić, by mięso na befsztyk zachowało swój kształt w trakcie pieczenia i jak domowym sposobem przygotować zamiennik (nieosiągalnej w Polsce) crème fraîche... Julia Child podpowiada, jak radzić sobie w kuchni, naprawiać błędy albo ich unikać i po prostu... doskonalić się w sztuce kulinarnej.
„Jest to książka o największych miłościach mojego życia: moim mężu, Paulu Childzie, la belle France oraz rozlicznych przyjemnościach gotowania i jedzenia” – napisała Julia Child.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM