Święta, festyny, targi, konkursy, degustacje, warsztaty, złote, srebrne i brązowe medale. Nudno nie będzie. Naleśniki, oliwa, wino, trufle, fiołki, cytryny i pomarańcze, słynna wołowina z Bazas – tak smakuje we Francji luty.
Aleksander Dumas (ojciec) pisał: "pytano mędrców o naturę tej bulwy, a po dwóch tysiącach lat sporów i dyskusji odpowiedź jest taka, jaka była na samym początku: nie wiemy. Same trufle też pytano i odpowiedziały krótko: jedzcie nas i dziękujcie Bogu." Styczeń zaspokoi apetyty amatorów trufli. Ugasi także pragnienie tych, którzy kochają wino.
Grudzień – miesiąc przygotowań do świątecznych biesiad i zakupów nie tylko prezentów pod choinkę, ale i produktów spożywczych na bożonarodzeniowy stół, na którym nie może zabraknąć indyka czy foie gras. Cała Francja szykuje się do Świąt. Le Père Noël dotrze na swoich saniach nawet w najcieplejsze zakątki Francji jak Prowansja.
W listopadzie amatorzy wina udają się do burgundzkiego Beaune, a ci, którzy wolą armaniak, są mile witani w Gers. Na południu Francji będzie bardzo słodko, na północy – słono. A między przekąską i deserem warto wpaść do Akwitanii – na obiad z pysznej pulardy lub kapłona.
Gastronomicznym kalendarzem w październiku rządzą dary jesieni: jabłka, dynie, kasztany, grzyby... Ale na nich nie koniec. Spośród rozmaitych eventów zaplanowanych na ten miesiąc polecimy też Święto Miodu z Roquebrune-sur-Argens, Święto Winobrania na Montmarze w Paryżu, Święto Papryczki z Espelette i Festiwal Smakoszy w Rennes.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM