Co prawda, 28 marca wypada jeszcze zjeść aligot, zwłaszcza będąc w Laguiole, ale w tym miesiącu żegnamy się powoli z zimowym menu i z radością witamy pojawiające się na targach nowalijki. Pożegnanie z zimą ułatwi nam niejeden łyk wina.
Karnawał pełną parą - Festyn Tucznych Wołów czy Święto Cytryny w Mentonie to znakomita okazja kulinarnej zabawy dla spragnionego karnawałowej rozrywki tłumu. Inny jeszcze tłum będzie przewijał się miedzy stoiskami Salonu Rolniczego w Paryżu, który przez 9 dni na powierzchni ponad 200 000 m² skupia całe dziedzictwo kulinarne, gastronomiczne i rolnicze Heksagonu.
Nowy rok zaczynamy od trufli, oliwy i wina. Jak wiadomo, najlepsze trufle we Francji pochodzą z Périgord, ale na targi i truflowe święta warto też zajrzeć do Prowansji, Langwedocji czy w Pireneje. Po oliwę, bez dwóch zdań, udajemy się do Prowansji, a co do wina - w styczniu tylko i wyłącznie - do Burgundii.
Grudzień upływa pod znakiem tradycyjnych bożonarodzeniowych kiermaszy oraz pierwszych targów truflą. Ale innych festynów gastronomicznych jest więcej. W Prowansji złotozielonym strumieniem leje się nowa oliwa, na Martynice bursztynową barwą nęci rum, a na przedmieściach Lyonu trzeba obrać 600 kilogramów karczochów ostowych.
Na jesiennych targach w Orpierre przypomnimy sobie smak dawnych odmian jabłek, na Salonach Wina i Gastronomii skosztujemy nowych roczników win, a podczas Międzynarodowego Festiwalu Książki Kulinarnej zdobędziemy upragniony autograf. Oto co między innymi oferuje gastronomiczny kalendarz we Francji w tym miesiącu.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM