Cudowne Miasta Biszkoptów i Ciastek Francuskich, Święto Brie z Melun, Smaki Królewskiego warzywnika w Wersalu, Święto Drzewa Oliwnego, Święto Figi, Święto ciasta baskijskiego, Triatlon Sommelierski, Salon Niezależnych Producentów Wina, Święto Papryczki z Espelette… To tylko kilka kulinarnych wydarzeń, na które warto zwrócić uwagę w paździenriku.
Coś słodkiego? Proszę bardzo, prowansalskie calisson. Albo alzacka tarta ze śliwka lub też słynna tarta Tatin rodem z Lamotte-Beuvron. A może bardziej na słono? Na przykład mooules-frites w Lille. Ser i wino? Znajdziecie je w Cheverny i Clermont Ferrand. Oto kilka propozycji gastronomicznych szlaków we wrześniu.
10 dni święta win alzackich w Colmar i 5 dni degustacji cassouleta w langwedockim Castelnaudary - by wziąć udział w takich wydarzeniach rzeczywiście potrzebny jest urlop. A na taki Francuzi wybierają się zwłaszcza w sierpniu. Ale na tym atrakcji gastronomicznych nie koniec.
Słońce lipca pięknie odbija się w złotej oliwie z południa Francji i w bursztynowej sukni koniaku. Buis les Baronnies pachnie lipą, a w prowansalskim Port le Bouc niesie się zapach grillowanych sardynek ze świeżego połowu. W winnicach Chablis usłyszymy echa sonaty Vivaldiego...
Czerwiec zaczynamy od poświęcenia butelek, a kończymy na hauście wina bordoskiego. A pomiędzy nimi weźmiemy udział w Święcie Rybaków na Korsyce, w Rocamadour skosztujemy pysznego koziego sera, a na Targu Warzywnym z Działek na Bagnach w Amiens wybierzemy najpiękniejsze marchewki.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM