Nowy rok zaczynamy od trufli, oliwy i wina. Jak wiadomo, najlepsze trufle we Francji pochodzą z Périgord, ale na targi i truflowe święta warto też zajrzeć do Prowansji, Langwedocji czy w Pireneje. Po oliwę, bez dwóch zdań, udajemy się do Prowansji, a co do wina - w styczniu tylko i wyłącznie - do Burgundii.
Grudzień upływa pod znakiem tradycyjnych bożonarodzeniowych kiermaszy oraz pierwszych targów truflą. Ale innych festynów gastronomicznych jest więcej. W Prowansji złotozielonym strumieniem leje się nowa oliwa, na Martynice bursztynową barwą nęci rum, a na przedmieściach Lyonu trzeba obrać 600 kilogramów karczochów ostowych.
Na jesiennych targach w Orpierre przypomnimy sobie smak dawnych odmian jabłek, na Salonach Wina i Gastronomii skosztujemy nowych roczników win, a podczas Międzynarodowego Festiwalu Książki Kulinarnej zdobędziemy upragniony autograf. Oto co między innymi oferuje gastronomiczny kalendarz we Francji w tym miesiącu.
Cudowne Miasta Biszkoptów i Ciastek Francuskich, Święto Brie z Melun, Smaki Królewskiego warzywnika w Wersalu, Święto Drzewa Oliwnego, Święto Figi, Święto ciasta baskijskiego, Triatlon Sommelierski, Salon Niezależnych Producentów Wina, Święto Papryczki z Espelette… To tylko kilka kulinarnych wydarzeń, na które warto zwrócić uwagę w paździenriku.
Coś słodkiego? Proszę bardzo, prowansalskie calisson. Albo alzacka tarta ze śliwka lub też słynna tarta Tatin rodem z Lamotte-Beuvron. A może bardziej na słono? Na przykład mooules-frites w Lille. Ser i wino? Znajdziecie je w Cheverny i Clermont Ferrand. Oto kilka propozycji gastronomicznych szlaków we wrześniu.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM