Sierpień to tradycyjnie sezon urlopowy we Francji. Bywa, że całe firmy zawieszają działalność. Gdzie można spotkać ich pracowników? Między innymi na takich festiwalach jak opisane tutaj.
W lipcu kwitnie lawenda, a sezon na czereśnie, borówki czy morele dobiega swojej pełni. Promocyjne imprezy organizują także serowarzy i producenci serów. Smacznie!
W Boulbon Poświęcenie Butelek, w Clos de Vuogeot przeplatane degustacjami koncerty, w Amiens nadzwyczaj malowniczy targ na wodzie, w Burgundii konkurs na najlepszy kozi ser zagrodowy. Oto kilka propozycji z czerwcowego gastronomicznego kalendarza we Francji.
Szparagi, truskawki, wiśnie - nowalijki są świetnym pretekstem wiosennych festynów. Winorośl kusi soczystą zielenią pierwszych piknikowiczów, a Bajonna nęci czekoladą.
Bez dwóch zdań wiosna. Plenerowe imprezy odbywające się w różnych częściach Francji - winiarskie, gastronomiczne, rolnicze - biorą ja za punkt wyjścia. Trzeba wyjść na pola, zapuścić się pomiędzy szpalery zieleniącej się coraz bardziej winorośli, spróbować nowej oliwy.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM