Pierwsze oliwki w Prowansji, tłusty drób w departamencie Bresse i korzenne ciasteczka na targu... Na niezliczonych grudniowych targach we Francji można zaopatrzyć się w wyborne wiktuały na świąteczny stół.
Stare roczniki i młode wino. Listopad to pora pierwszych po zakończonych winobraniach degustacji wina. Pod Bordeaux rządzą wina loupiac, na Lazurowym Wybrzeżu bandol, w Burgundii burgundy z domenty Hospices de Beaune, a 21 listopada królem dnia jest młode beaujolais – wszędzie, w każdym zakątku Heksagonu i za granicą.
Sezon na kasztany i sezon na winobranie. A poza tym doroczne październikowe festyny związane z papryczką z Espelette, ciastem baskijskim, figami z Le Mas d’Azil i absyntem.
Dojrzałe kiście winogron tylko czekają aż powędrują do tłoczni. Rozpoczyna się sezon na winobranie. Na północy i południu Francji trwają dwa wielkie miejskie festiwale gastronomiczne.
Francuzi na urlopach, lato w pełni, drugi miesiąc wakacji i moc gastronomicznych wrażeń. Choć rozgrzewające dania w stylu cassouleta i pot-au-fe mało kojarzą się z latem, to właśnie w sierpniu mają swoje festyny i święta.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM