Najbardziej niezwykłe wydarzenie miesiąca - msze truflowe w Richerenches i Uzès. Najgłośniejsze - początek karnawału w langwedockim Limoux. Najradośniejsza zabawa - dzielenie galette des rois lub brioche des rois w dniu 6 stycznia.
Jak Francja długa i szeroka w grudniu najbardziej charakterystycznym elementem ulicznego handlu są bożonarodzeniowe targi i kiermasze. W dużych miastach i małych miejscowościach pachnie jedliną, grzanym winem, piernikami.
Otwarcie sezonu na trufle i tłuste kacze i gęsie mięso w Périgord. Połowy śledzi i przegrzebków na północy Francji. Tradycyjny przemarsz indyków przez Varaignes. Liczne salony i targi gastronomiczne. I radosny okrzyk: "Le beaujolais nouveau est arrivé!"
Październik - czas na pieczone kasztany, jabłka, papryczkę z Espelette. ważnym wydarzeniem o skali krajowej jest ministerialna akcja Tydzień smaku mająca na celu edukowanie młodych konsumentów - przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, średnich i studentów.
Dwie wielkie operacje na skalę krajową: Wszyscy do restauracji i Swięto Gastronomii, angażują prawie 4 miliony osób. Pod szyldem tych festiwali odbywa się kilka tysięcy wydarzeń gastronomicznych. Wrzesień we Francji to także pchle targi, początek seoznu na winobranie i setki innych imprez dla dużych i małych łakomczuchów.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM