Miesiąc zaczynamy od omułków, a kończymy na cydrze. Zajrzymy też do ogrodów warzywnych w przepięknym zamku Villandry i posmakujemy winogron z Moissac. Nie zapomnimy też o śliwkach i pysznych tartach śliwkowych.
Ile dni z rzędu można jeść cassoulet, jednogarnkowe danie z fasoli charakterystyczne dla kuchni południa Francji? Skąd wziął się różowy czosnek w pirenejskim Lautrec? Z czego słynie bretońskie Roscoff? Przedstawiamy wybrane wydarzenia z sierpniowego kalendarza kulinarnego Francji.
Lipcowe wakacje we Francji? Atrakcji nie zabraknie. Amatorzy serów, wina, sezonowych owoców – każdy znajdzie coś dla siebie. Melomani także. Nieważne, czy wybierzemy północną Bretanię czy górzystą Korsykę, Alzację czy Szampanię – w każdym zakątku Francji natrafimy na interesującą imprezę gastronomiczną.
Truskawki, czereśnie, alzackie baby, burgundzkie kiełbasy... Na czerwcowych festynach kulinarnych można dobrze zjeść i wypić. Warto przy tym poświęcić swoją butelkę wina... W tym miesiącu miłośnicy dobrej kuchni powinni też wybrać się do muzeum i na koncert... Okazuje się bowiem, że sztuki plastyczne i muzyka mają wiele wspólnego ze sztuką kulinarną.
Wiosna w pełni. We francuskim kalendarzu gastronomicznym maj to miesiąc poświęcony piekarstwu i piekarzom. Słynny Festiwal Chleba kończy osiemnaście lat. Obchody jak co roku obejmą cały kraj ale poszczególne regiony zaplanowały też inne atrakcje związane z produktami, które są ich chlubą.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013