Tydzień Smaku, akcja organizowana w całej Francji pod auspicjami Ministerstwa Edukacji Narodowej, odbywa się w tym roku pod hasłem przewodnik Jeść lepiej, by żyć lepiej. W winnicach traw winobranie – to również powód do świętowania. A w Bastii i Paryżu – słodko za sprawą dwóch wielkich salonów czekolady.
Dwie wielkie imprezy promujące francuską gastronomię i dostarczające niezapomnianych wrażeń gościom restauracji i konsumentom - Święto Gastronomii i Wszyscy do restauracji. Jak co roku we wrześniu.
Sierpień to tradycyjnie sezon urlopowy we Francji. Bywa, że całe firmy zawieszają działalność. Gdzie można spotkać ich pracowników? Między innymi na takich festiwalach jak opisane tutaj.
W lipcu kwitnie lawenda, a sezon na czereśnie, borówki czy morele dobiega swojej pełni. Promocyjne imprezy organizują także serowarzy i producenci serów. Smacznie!
W Boulbon Poświęcenie Butelek, w Clos de Vuogeot przeplatane degustacjami koncerty, w Amiens nadzwyczaj malowniczy targ na wodzie, w Burgundii konkurs na najlepszy kozi ser zagrodowy. Oto kilka propozycji z czerwcowego gastronomicznego kalendarza we Francji.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM