Naleśniki, oliwa, trufle, żółte wino, cytryny - lutowa gastronomia nie obejdzie się bez nich. Na karnawałowe obchody zapraszają Mentona i Bazas.
Co się kryje za tajemniczo brzmiącym skrótem MPG 2019? Gdzie w tym roku odbędzie się piękna procesja winiarzy z figurkami św. Wincentego, patrona ich zawodu? Jak dawniej przechowywano winogrona, by dotrwały świeże do wigilijnej kolacji?
Czarne trufle, oliwki i indyki, olśniewająco biały drób z Bresse, czerwone grzane wino – oto kilka kolorów grudniowej gastronomii. Do tego korzenny zapach bredeli i pierniczków. Święta, Święta…
Słodkie ciasteczka pieczone już w średniowieczu z okazji zaduszek, świnki kupowane na podchowanie zimą, zimowe targi zwane tłustymi, sezon na śledzie na północy Francji, wydarzenia, na które trzeba wziąć korkociąg i początek sezonu na trufle! Listopad w gastronomicznym kalendarzu Francji.
Październik we francuskiej gastronomii to przede wszystkim dwie duże imprezy: Tydzień smaku i Wszyscy w restauracji ale duże atrakcje dla miłośników dobrego jedzenia i wina zaplanowali producenci wina.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013