Le beaujolais nouveau est arrivé!
05 listopada 2015
Le beaujolais nouveau

Wydarzyło się

 

9 listopada 1865 roku w Nantes urodził się Édouard Nignon - wielki francuski szef kuchni, autor książek kucharskich, w tym słynnej Pochwały kuchni francuskiej, szerszej publiczności przypomnianej ostatnio w filmie Niebo w gębie. Sztuki kulinarnej uczył się w Nantes i w Paryżu. Później wyjechał za granicę - gotował dla cesarza Franciszka Józefa, cara Mikołaja II, kierował restauracją w Hotelu Claridge's w Londynie. Współcześni uważali go nawet za lepszego kucharza niż Escoffier, który w tym samym czasie pracował w londyńskim Hotelu Carlton.

 

Drzwi otwarte w winnicach

 

7 i 8 listopada na Drzwi Otwarte zapraszają winiarze z Sauternes i Barsac (Akwitania). Zainteresowanych oprowadzą po swoich winnicach i piwnicach, poczęstują kieliszkiem i wyposażą w butelkę w drogę powrotną. 28-29 listopada  podobna impreza odbędzie się w Loupiac (Akwitania), przy czym producentom wina towarzyszyć będą producenci foie gras.

 

Wina pod młotek

 

Od 13 do 15 listopada w Beaune trwa Święto Wielkich Win z Burgundii. W wydarzeniu biorą udział przedstawiciele 700 winnic, 25 spółdzielni winiarskich oraz 9 negocjantów. Na degustację przeznaczono 3 000 win. 15 listopada w tym samym miasteczku odbywa się Aukcja win w Hospices de Beaune. Pozyskany dochód przeznaczony jest na utrzymanie i modernizację zabytkowego szpitala w Beaune. Wino sprzedawane jest w beczkach, a kupujący są zobowiązani do butelkowania go na terenie Burgundii. Licytację poprzedza oficjalna kolacja wydawana w przeddzień w Clos de Vougeot przez członków bractwa Chevaliers du Tastevin, a kończy następnego dnia obiad w La Paulée de Meursault. To trzydniowe święto burgundzkiego wina i gastronomii określa się mianem Les Trois Glorieuses.

 

Le beaujolais nouveau est arrivé!

 

Najgłośniejszy i najczęściej wydawany okrzyk w listopadzie we Francji zabrzmi w czwartek 19 listopada. W całej Francji w bistrach, na ulicach, w winnicach i w domach rozlega się miły uchu dźwięk wyskakującego z butelki korka. Pierwsze kieliszki zostaną napełnione po północy w nocy ze środy na czwartek w Beaujeu, stolicy beaujolais. Tym samym rozpoczną się doroczne Sarmentelles de Beaujeu, Święto Winnej Łodygi. W ub. roku we Francji sprzedano 115 000 hl młodego wina z Beaujolais, najwięcej w regionie paryskim, potem z Alzacji i w Nord-Pas-de Calais. Na eksport trafiło 95 000 hl - 13 milionów butelek do 112 krajów, z Japonią na czele.

 

Zapach Świąt

 

Tak, tak, już w listopadzie we Francji rozpoczynają się bożonarodzeniowe targi i kiermasze. Słynie z nich zwłaszcza Alzacja. Na przedświąteczne sprawunki najlepiej wybrać się do Strasburga gdyż tutejsze targi uchodzą za najpiękniejsze. Nadchodzące Święta zapowiadają także targi drobiu – landyjskimi kaczkami, pulardami i kapłonami kuszą Festivolailles w Saint-Sever (Akwitania, 28 - 29 listopada), indykami dordońskie Voraigne (Akwitania, 11 listopada).

 

Otwarcie sezonu na trufle

 

21 listopada w Richerenches (Prowansja) ogłoszony zostanie Ban des Truffes, czyli początek sezonu na te aromatyczne grzyby. W programie: uroczyste otwarcie największego we Francji targu czarnymi truflami z udziałem członków Confrérie du Diamant Noir et de la Gastronomie, konferencje, degustacje, polowania na trufle.

 

Powiązane przepisy i artykuły:

 

Za pan brat przy stole

Foie gras

Tournedos Rossini

Niebo w gębie

Na bazie trufli

Tartinki z foie gras

 

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM