Zupa z liści i łodyg rzodkiewek
05 września 2017
Zupa z liści i łodyg

Nie wyrzucaj, ugotuj zupę.

 

Nic nie wyrzucamy! Oszczędność dawnych gospodyń zainspirowała niejeden przepis. Taka jest kuchnia babć - skromna, lecz smaczna, nic się w niej nie zmarnuje. Kulinarna oszczędność to jedna z podstaw kuchni francuskiej. W tej zupie wykorzystuje się części rzodkiewek zwykle niesłusznie wyrzucane - łodygi i liście. W kuchni francuskiej rzodkiewki pojawiły się w XVI wieku, najpierw w odmianie czarnej. Czerwone są często podawane jako przystawka z masłem, solą i chlebem, z liści i łodyg można ugotować smaczną i pożywną zupę.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

łodygi i liście z pęczka rzodkiewek

2 nieduże cebule

30 g masła

1,5 l wody lub bulionu drobiowego

sól, pieprz

2-3 ziemniaki

3 łyżki crème fraîche

 

Umyte i osuszone liście oraz łodygi rzodkiewek grubo siekamy, cebule kroimy na plastry, ziemniaki w grubą kostkę. W rondelku topimy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy na niedużym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy wodę lub bulion. Gotujemy przez 20 minut, następnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę.

 

vivelacuisinepl_zupa_rzodkiewkowa_600px_882

 

Zobacz też:

Flognarde

Minerwy

Petits farcis

Pain perdu

Hachis Parmentier

Zupa z rukwi wodnej

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM