Nie wyrzucaj, ugotuj zupę.
Nic nie wyrzucamy! Oszczędność dawnych gospodyń zainspirowała niejeden przepis. Taka jest kuchnia babć - skromna, lecz smaczna, nic się w niej nie zmarnuje. Kulinarna oszczędność to jedna z podstaw kuchni francuskiej. W tej zupie wykorzystuje się części rzodkiewek zwykle niesłusznie wyrzucane - łodygi i liście. W kuchni francuskiej rzodkiewki pojawiły się w XVI wieku, najpierw w odmianie czarnej. Czerwone są często podawane jako przystawka z masłem, solą i chlebem, z liści i łodyg można ugotować smaczną i pożywną zupę.
Składniki:
łodygi i liście z pęczka rzodkiewek
2 nieduże cebule
30 g masła
1,5 l wody lub bulionu drobiowego
sól, pieprz
2-3 ziemniaki
3 łyżki crème fraîche
Umyte i osuszone liście oraz łodygi rzodkiewek grubo siekamy, cebule kroimy na plastry, ziemniaki w grubą kostkę. W rondelku topimy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy na niedużym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy wodę lub bulion. Gotujemy przez 20 minut, następnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę.
Zobacz też:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013