Pierwszy zapisany przepis na naleśniki pochodzi ze średniowiecznego "Gospodarza paryskiego" ("Menagier de Paris", ok. 1390 r.). Naleśniki znano w różnych częściach Francji, dopiero w XIX wieku zaczęto je coraz bardziej utożsamiać z kuchnia Bretanii.
Ta tarta, zwana też amandine, wzięła nazwę od paryskiej ulicy Bourdaloue, na której około 1850 roku pewien cukiernik - według jednych nazywał się Fasquelle, według innych Lesserteur - założył cukiernię. Specjalnością zakładu była tarta Bourdaloue.
Ta typowa dla Alzacji tarta podobnie jak polski podpłomyk była próbnym wypiekiem pozwalającym na sprawdzenie temperatury w piecu chlebowym i oszacowanie, czy nadaje się do pieczenia chleba. Cienkie chlebowe ciasto smaruje się mieszanką białego sera i śmietany, a na niej wykłada cebulę oraz boczek. Takie proste, a jakie pyszne!
Normandzkie jabłka służą nie tylko do produkcji cydru czy calvadosu. Wykorzystuje się je także w rozmaitych wypiekach. Przykładem są bourdelots, czyli jabłka w szlafroku. Wiadomo, że pieczono je już w XVI wieku.
"… spakowałam walizki, pożegnałam się z Londynem i po krótkiej podróży przez kanał powitałam nowe życie w Paryżu." Tak się zaczęła francuska przygoda Rachel Khoo, której następnym etapem było ukończenie kursu cukierniczego w słynnej szkole Le Cordon Bleu. Nie znajdziemy już Rachel Khoo w Paryżu - odkrywa inne miasta i inne kraje - ale dzięki emisjom „Paryskiego gotowania z Rachel Khoo” i jej książkom nadal możemy poczuć klimat jej małej paryskiej kuchni i posmakować reinterpretacji klasycznych francuskich przepisów.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM