Dwieście lat temu podparyskie wówczas Bercy mieściło największy na świecie targ wina. A skoro kielich jest pełny, talerz nie może pozostać pusty – stara prawda francuska. Pomysłowi kucharze wnet wymyślili danie, którym mogli posilać się handlarze i kupujący. Słynnych magazynów z winami już nie ma ale kulinarne wspomnienie tamtych czasów przetrwało. Oto antrykot Bercy.
Gdy zamkniemy oczy i pomyślimy: Normandia, pierwszym obrazem, jaki podsunie nam wyobraźnia, będzie jabłko. Ten północny region Francji to jeden wielki sad. Drzewostan obejmuje kilka milionów jabłoni, a dawniej był jeszcze bardziej liczebny. W ślad za uprawą idzie produkcja wyrobów opartych na jabłkach – z calvadosem i cydrem na pierwszych miejscach – oraz ich konsumpcja. Tarta z jabłkami jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań normandzkiej gastronomii.
Pierwszorzędne wina i bydło rasy "charolaise" to główne, choć nie jedyne, wizytówki Burgundii, krainy winnic, malowniczych zamków i starych opactw. Jest to jeden z najbardziej zasłużonych dla francuskiej kuchni regionów. Wymyślony przez Burgundczyków "bœuf bourguignon", potrawa ludzi niezamożnych, z biegiem czasu stała się jednym z najważniejszych dań "haute cuisine".
Gry w rzucanie krążków znano we Francji już w XIV wieku. Rzucano krążki na ziemię, na deski i drewniane plansze oraz blachy z ołowiu. Rzucano krążkami z żelaza, mosiądzu albo monetami. Gra, w której chętnie uczestniczyły panie, dostarczyła inspiracji cukiernikowi, który wymyślił ciasteczka nawiązujące kształtem do rzucanych żetonów. Skoro ich geneza jest tak ściśle powiązana z płcią piękną, polecamy je na Dzień Kobiet.
W tym przypadku, gdy usłyszmy: "Les carottes sont cuites", nie popadniemy w zły humor, że oto wszystko przepadło, wszystko stracone. Wręcz przeciwnie – zapach ugotowanej marchewki podsyci w nas apetyt na smaczną i zdrową zupę. W dodatku bardzo łatwą w wykonaniu.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM