Mistrzynią tego specjału była żona komisarza Maigreta, a legenda chce, że Galów w jego arkana wprowadził sam Juliusz Cezar. Najpewniej jednak to jakaś wiejska gospodyni chciała zrobić obiad ze starego koguta i chwyciła przy tym za butelkę wina... Coq au vin to tradycyjne danie jednogarnkowe z Burgundii, w którym najważniejszymi składnikami są kogut z Bresse (zastępowany często kurą albo kurczakiem) oraz dobry burgund. Jak to jednak często bywa, również inne regiony Francji ogłaszają się jego ojczyznami
Niby prosta zupa kobieciny, a nie pominął jej w swojej klasycznej książce kucharskiej sam Escoffier. Potage à la bonne femme, zwana inaczej zupą paryską, nie wymaga ani wyrafinowanych składników, ani też niezwykłych umiejętności kucharskich. Pory, ziemniaki i trybula. Oj, powiało wiosną, zazieleniło się...
Ostatnio prezentowaliśmy dwa desery z Normandii. Pora zatem na danie główne. Proponujemy kaczkę. Najsłynniejszą zjecie w Rouen. To tak zwana „kaczka we krwi”. My sięgamy po inny przepis – na kaczkę po normandzku z estragonem w wersji Françoise Bernard, niestrudzonej popularyzatorki kuchni domowej i tradycyjnej.
Kredowe klify i bezmiar wody, czyli normandzkie Alabastrowe Wybrzeże. Kraj falezów upodobali sobie malarze – znamy go dobrze z płócien impresjonistów. Do Yport, niewielkiej miejscowości rybackiej położonej pomiędzy Fécamp i Étretat, zaglądali chętnie Claude Monet, Jean-Baptiste Camille Corot, Auguste Renoir, a Guy Maupassant umiejscowił tu akcję jednej ze swoich powieści. My zaglądamy tu dziś, by posmakować miejscowej tarty z jabłkami.
Dwieście lat temu podparyskie wówczas Bercy mieściło największy na świecie targ wina. A skoro kielich jest pełny, talerz nie może pozostać pusty – stara prawda francuska. Pomysłowi kucharze wnet wymyślili danie, którym mogli posilać się handlarze i kupujący. Słynnych magazynów z winami już nie ma ale kulinarne wspomnienie tamtych czasów przetrwało. Oto antrykot Bercy.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM