Krzywdzi przysłowie uśmiechającego się do sera, nazywając go głupcem. I to nie tylko dlatego, że jeden z popularnych francuskich serków nazywa się krówką śmieszką – vache qui rit. Z nazw serów można wyczytać niejedną ciekawą historię i więcej dowiedzieć się na temat ich pochodzenia.
Nim powstała pierwsza restauracja, a miało to miejsce w Paryżu w 1765 roku, istniało wiele innych. Nazywały się jednak inaczej i ich funkcjonowanie różniło się od procedur wprowadzonych w restauracji sensu stricto. Były to oberże (karczmy, gospody, fr. auberge), tawerny (szynki, fr. taverne) i kabarety (fr. cabaret). Od średniowiecza zaspokajały konsumpcyjne potrzeby podróżnych albo miejscowej ludności.
Francuskim zwyczajem najbardziej prestiżowe nagrody literackie przyznawane są w restauracjach lub kawiarniach. Nagroda Goncourtów i Renaudota w restauracji Drouant, Prix Interallié w restauracji Lasserre, Femina w Crillon, Le Medicis w restauracji La Méditerranée. Istnieje też grupa literackich wyróżnień, które nie tylko przyznaje się w kawiarniach, ale których fundatorami są same kawiarnie.
Wstają wcześnie, kładą się spać późno. Bywa, że o szóstej rano mają już ręce po łokcie w mące. To nic, że można się poparzyć albo skaleczyć, a od krojenia cebuli łzawią i pieką oczy. Najważniejsze to osiągnąć cel w postaci wymarzonego dyplomu. We Francji, która dała światu pierwsze restauracje i bistra, chętnych do zawodu kucharza, cukiernika czy piekarza nigdy nie brakowało, ale po sukcesie programów w stylu TOP Chef ich liczba wzrosła kilkukrotnie. Czekają na nich licea gastronomiczno-hotelarskie i szkoły wyższe.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013