Wstają wcześnie, kładą się spać późno. Bywa, że o szóstej rano mają już ręce po łokcie w mące. To nic, że można się poparzyć albo skaleczyć, a od krojenia cebuli łzawią i pieką oczy. Najważniejsze to osiągnąć cel w postaci wymarzonego dyplomu. We Francji, która dała światu pierwsze restauracje i bistra, chętnych do zawodu kucharza, cukiernika czy piekarza nigdy nie brakowało, ale po sukcesie programów w stylu TOP Chef ich liczba wzrosła kilkukrotnie. Czekają na nich licea gastronomiczno-hotelarskie i szkoły wyższe.
Z historii cechu limonadierów - sprzedawców lemoniady i innych napojów.
W tym roku zdmuchnął 90 świeczek na urodzinowym torcie. Jest najbardziej czczonym we Francji i na świecie szefem kuchni. Skarbem narodowym Francuzów i żywą legendą. Wywarł ogromny wpływ na kształt XX i XXI-wiecznej kuchni oraz gastronomii i ukształtował kilka pokoleń szefów kuchni. Po Escoffierze był pierwszym kucharzem, który osiągnął międzynarodowy rozgłos i do podobnej kariery otworzył drzwi wielu innym.
"Zgódźmy się co do jednego: Francja jest gastronomiczną stolicą świata, a Lyon gastronomiczną stolicą Francji. Co oznacza, że Les Halles de Lyon są kulinarnym centrum kosmosu i wzorcem z Sèvres, jeśli chodzi o francuskie hale targowe. Noszą imię Paula Bocuse’a, jednego z największych kucharzy świata, powszechnie uznawanego za twórcę nouvelle cuisine i w sensie dosłownym twarzy Lyonu."
Monika mieszka w Burgundii. W jej najbliższym sąsiedztwie nie ma winnicy (są za to pastwiska z krówkami rasy Charolais, a to też bardzo malownicze), ale nie wyobraża sobie kuchni bez wina. Od kilku lat prowadzi blog kulinarny Chilitonka.com. Odwiedźcie koniecznie, zainspirujcie się przepisami i zachwyćcie pięknymi zdjęciami Moniki.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM