Gdzie kupić kurczaka z Bresse na coq au vin? Co oferuje nam charcutier? Dokąd udać się po chrupiącą bagietkę, a dokąd po orzeźwiający napój, gdy chcemy zaspokoić pragnienie? Oto mini przewodnik po francuskich sklepach z żywnością. Plus kilka ciekawostek.
Gdzie kupić kurczaka z Bresse na coq au vin? Dokąd udać się po chrupiącą bagietkę? Dokąd po czekoladki na prezent i dokąd po orzeźwiający napój, gdy chcemy zaspokoić pragnienie? Oto mini przewodnik po francuskich sklepach z żywnością. Plus kilka ciekawostek
"Czy ci nie przeszkadzają wszystkie te uliczne hałasy? - spytała. - Ja je ubóstwiam. (...) W tych wiktuałach wykrzykiwanych na ulicy lubię zwłaszcza to, że coś słyszanego niby fraza muzyczna odmienia przy stole charakter i apeluje do mojego podniebienia." To oczywiście Marcel Proust. "W poszukiwaniu straconego czasu" to jedno z ostatnich świadectw niezwykłego zjawiska społecznego. Krzyki Paryża są już niestety czasem straconym.
Ulica handlarzy, artystów i... odkrywców skarbów. Pradawna, bo swą historią sięgająca jeszcze starorzymskiego traktu. Wieloetniczna, pełna smaków i aromatów z całego świata. Łączy antyk, średniowiecze i współczesność, Francję i świat, merkantylizm i autentyczne piękno. Jesteśmy na rue Mouffetard.
„Avoir la dent” albo „avoir une bonne fourchette” znaczy mieć wielki apetyt. To ostatnia rzecz, której można odmówić członkom Klubu Przepastnych Żołądków. Ekscentryczny i zamknięty klub miał funkcjonować w I połowie XIX wieku w Paryżu. Oryginalne świadectwo pozostawił w medycznym periodyku niejaki Jean Raymond.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM