Nie mieszka w Quebecu ale jej miłość do Francji i kuchni francuskiej, czyni ją bliższą mieszkańcom frankofońskiego Montrealu niż Nowego Brunszwiku, z którego pochodzi. Naszym gościem jest Laura Calder, kanadyjska dziennikarka, autorka książek, propagatorska kuchni francuskiej.
W maju 2013 roku na dorocznej gali Francuskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Hong Kongu, której Pierre Hermé był gościem honorowym, jego makaronik Haute Couture został sprzedany za cenę 21 tysięcy dolarów na licytacji pod młotkiem François Curiela z domu aukcyjnego Christie's. Brytyjski ‘The Observer’ zaliczył jego czekoladowe ciastko do 50 najlepszych rzeczy, które można zjeść na świecie.
Niedawno się zaczął. Zaglądamy do słynnego "Słownika kulinarnego" Aleksandra Dumasa (ojca). Może znajdziemy w nim kolejną inspirację... A może trafimy też na jakąś ciekawostkę, o którą w tej księdze nietrudno... Albo zgrabną anegdotę.
Rzeźbiarz bez prekursorów i bez dyplomu Beaux Arts, artysta par excellence. Zdarza się, że jego rzeźby ważą po 80 kilogramów. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że materią Patricka Rogera jest... czekolada.
Nasz kolejny Kwestionariusz Prousta został wypełniony w Alzacji. A wypełnił go Christophe Felder, znakomity francuski cukiernik, pochodzi z Alzacji, gdzie jego rodzice prowadzili piekarnię. Wieloletni pracownik delikatesów Fauchon, restauracji Guy Savoy i hotelu Crillon obecnie jest współwłaścicielem trzech hoteli w Strasburgu i Obernai, prowadzi własną szkołę cukierniczą, a jego wyroby podbijają rynek japoński.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013