Monika mieszka w Burgundii. W jej najbliższym sąsiedztwie nie ma winnicy (są za to pastwiska z krówkami rasy Charolais, a to też bardzo malownicze), ale nie wyobraża sobie kuchni bez wina. Od kilku lat prowadzi blog kulinarny Chilitonka.com. Odwiedźcie koniecznie, zainspirujcie się przepisami i zachwyćcie pięknymi zdjęciami Moniki.
Jedna z najbardziej urokliwych, a zarazem najbardziej zacisznych paryskich restauracji. Przytulne saloniki mieszczące od 6 do 12 osób, sekretne schody, skryte w cieniu zakątki gwarantowały dyskrecję restauracyjnym gościom. Czasem też spokój niezbędny w pracy twórczej - w jednym, dziś już nieistniejącym saloniku, Colette napisała powieść "La Chatte".
Wyszli ze szkoły Grimoda de la Reynière i Brillata-Savarina. Byli urodzonymi epikurejczykami, świadomymi sztuki kulinarnej smakoszami i niestrudzonymi jej propagatorami. Monselet, Brisse i Favre równie dobrze władali piórem, co widelcem. Pierwsi w Europie dziennikarze gastronomicznymi pozostawili po sobie niezliczone przepisy, książki i artykuły.
Susan przyjechała do Francji dwadzieścia kilka lat temu i na dobre zapuściła korzenie. Skończyła szkołę kulinarną, kupiła dom w Normandii i w jego pięknych XII-wiecznych wnętrzach zaczęła prowadzić kursy gotowania.
Bohater jednej z największych kulinarnych legend na świecie, kucharz-samobójca, François Vatel jest zarazem jedną z najbardziej tajemniczych i nieznanych postaci w historii francuskiej kuchni. Bo legenda to jedno, a życie drugie. Co najciekawsze, wcale nie był kucharzem.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM