Wyszli ze szkoły Grimoda de la Reynière i Brillata-Savarina. Byli urodzonymi epikurejczykami, świadomymi sztuki kulinarnej smakoszami i niestrudzonymi jej propagatorami. Monselet, Brisse i Favre równie dobrze władali piórem, co widelcem. Pierwsi w Europie dziennikarze gastronomicznymi pozostawili po sobie niezliczone przepisy, książki i artykuły.
Susan przyjechała do Francji dwadzieścia kilka lat temu i na dobre zapuściła korzenie. Skończyła szkołę kulinarną, kupiła dom w Normandii i w jego pięknych XII-wiecznych wnętrzach zaczęła prowadzić kursy gotowania.
Bohater jednej z największych kulinarnych legend na świecie, kucharz-samobójca, François Vatel jest zarazem jedną z najbardziej tajemniczych i nieznanych postaci w historii francuskiej kuchni. Bo legenda to jedno, a życie drugie. Co najciekawsze, wcale nie był kucharzem.
XIX wiek był stuleciem ożywionego rozwoju prasy. W 1826 roku powstał jeden z największych dziś dzienników francuskich (podówczas tygodnik) - „Le Figaro”. A że były to również czasy wielkich gastronomów, smakoszy i epikurejczyków w ślad za gazetami o charakterze społeczno-politycznym zaczęły pojawiać się periodyki poświęcone kuchni i gastronomii.
XIX wiek był stuleciem ożywionego rozwoju prasy. W 1826 roku powstał jeden z największych dziś dzienników francuskich (podówczas tygodnik) - „Le Figaro”. A że były to również czasy wielkich gastronomów, smakoszy i epikurejczyków w ślad za gazetami o charakterze społeczno-politycznym zaczęły pojawiać się periodyki poświęcone kuchni i gastronomii.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM