Wielki król, wielki apetyt. Uczynił Francję supermocarstwem, a wprowadzanymi w Wersalu zasadami etykiety nadał ton wszystkim dworom Europy. Ludwik XIV, Król Słońce. Jak wyglądało jego życie od kuchni? Dosłownie. Jak jadał, jakie były jego zwyczaje przy stole i za jakimi przysmakami przepadał. Sprawdźmy.
W uroczym średniowiecznym miasteczku zewsząd otoczonym przez winnice co roku w trzecią niedzielę stycznia odbywa się niezwykła msza. Celebrowana częściowo w dialekcie prowansalskim ku czci św. Antoniego, patrona hodowców i poszukiwaczy trufli ściąga rzesze nie tylko wiernych ale i turystów. każdy chce zobaczyć niezwykłe ofiary, które są składane w koszykach - czarne trufle…
Mercotte, najbardziej znana i najbardziej sympatyczna francuska blogerka kulinarna udowodniła, że zaczynać można w każdym wieku (jest już szczęśliwą babcią czterech wnuków) i że dla chcącego nic trudnego (gdy wyszła za mąż, nie potrafiła nawet dobrze ugotować jajka…). Jej blog cieszy się wielką popularnością, a samą Mercotte można spotkać u boku Cyrila Lignaca w programie Le Meilleur Pâtissier na kanale M6.
Pewnego dnia przyniesiono jej koszyk wiśni, z których miała przygotować słoiczki konfitury do dekoracji wnętrza sklepiku. Zamiast służyć jako ozdoba, trafiły do sprzedaży i w niedługim czasie z Niedermorschwihr uczyniły francuską stolicę owocowych przetworów, a z Christine Ferber królową konfitur.
Francuskie książki kucharskie z XIX i początków XX wieku przechowały wiele polskich receptur. Znajdziemy w nich przepisy na polskie zrazy, rosół, chłodniki, pierogi, kluski z serem i śmietaną, mazurki, bożonarodzeniowego karpia czy bigos i wiele, wiele innych. Niektóre jednak trudno dziś rozpoznać jako rodzime.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013