Ten twardy, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego ser z Lille i okolic* nazywany jest także „kulą z Lille” i „starym holendrem”. Jego początki sięgają XVII wieku i wiążą się z polityką merkantylistyczną prowadzoną przez ministra Colberta.
Ta czarna kwadratowa pastylka o smaku lukrecji pochodzi z Tuluzy i jest dziełem pewnego aptekarza. W 1880 roku Léon Lajaunie, którego klienci, często palacze, skarżyli się na problemy z nieświeżym oddechem, zmodyfikował istniejącą recepturę na pastylki zawierające katechu, wykorzystując m.in. różne rodzaje lukrecji, proszek z irysu i z lentyszka. W ten sposób powstał słynny cukierek odświeżający oddech.
Tuluza, słynne „różowe miasto” (z racji koloru cegieł, z których zbudowano większość budynków) ma też odcień fioletowy z uwagi na rozpowszechnione tutaj uprawy fiołków. Zapoczątkowano je w połowie XIX wieku, rychło stały się wizytówką Tuluzy, nazywanej „miastem fiołków”. Krystalizowane fiołki są bardzo cenione przez cukierników.
Maille to wiodący francuski producent musztardy i octu, a jednocześnie jedna z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych marek żywnościowych. Firma powstała w 1747 roku i niemalże od samego początku zrobiła furorę na rynku nie tylko francuskim, ale i europejskim.
Z dawien dawna - przynajmniej tak chce tradycja - limuzyńskie Corrèze słynęło z wyrobu fioletowej musztardy, która swój kolor oraz owocowy smak zawdzięczała dodatkowi moszczu z winogron. Znajduje wielorakie zastosowanie w kuchni. Jest znakomitym dodatkiem do zimnych mięs, służy do deglasacji patelni po smażeniu mięsa i dobrze sprawdza się w winegrecie.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM