Dawniej sucres de pomme ofiarowano dzieciom na Boże Narodzenie. Dziś ta tradycja zanika, ale cukierki z Rouen nie tracą renomy gastronomicznej pamiątki z pobytu w stolicy Normandii, nie wspominając już o nostalgicznym uroku, jaki nadal mają w oczach wielu dorosłych, którym przypominają o ulubionych smakach dzieciństwa
Oprócz swego świętego patrona, archanioła Michała, Le-Mont-Saint-Michel ma też swą świecką patronkę, która nawet teraz, wiele lat po tym, jak odeszła, jest najlepszą ambasadorką niezwykłego miasteczka na skalistej wysepce. Pozostawiła w spadku przepis na legendarne puszyste omlety i kilkaset innych, w tym te na maślane ciasteczka i biszkopciki.
Przepis na słynne berlingots nantais był swego rodzaju wianem, które matki przekazywały w Nantes swoim córkom. Tradycję zapoczątkowała pani Couët, z zawodu kantyniarka, która te cukierki sprzedawała francuskim żołnierzom we Włoszech na przełomie XVIII i XIX wieku. Za poprawę morale cesarskiej armii została nawet odznaczona medalem.
Flavigny-sur-Ozerain - miasteczko, które do historii kina przeszło jako urokliwa sceneria filmu Czekolada, w historii gastronomii od kilku stuleci słynie jako ojczyzna anyżkowych drażetek, les Anis de Flavigny.
Nazywana kawiorem pośród zbóż pszenica samopsza stanowi regionalną specjalność rolnictwa Górnej Prowansji. Jest najstarszą odmianą zboża uprawianą i spożywaną przez człowieka, która przetrwała do naszych czasów w formie pierwotnej, bez żadnych modyfikacji genetycznych.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM