Ten mały goferek to cukiernicza specjalność Lille, a budynek cukierni przy ulicy Esquermoise 27, w której w XIX wieku obmyślono przepis, znajduje się na liście zabytków historycznych. Autorem receptury był Belg Michael Paulus Gislinus Méert, który po latach spędzonych w koloniach na plantacjach kakaowców, trzciny cukrowej, wanilii i kawy osiedlił się w Lille i kupił założoną w 1761 roku cukiernię.
Ten miękki kozi ser podpuszczkowy bierze swa nazwę od nazwy miasteczka, w rejonie którego jest wytarzany. Konfekcjonowany w krążki o wadze około 35 g dojrzewa w piwnicach minimum 6 dni. Od 1999 roku jest objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia (AOP).
W tym roku Eléphant, prowansalski producent i dystrybutor herbat i naparów owocowych, lider w branży herbacianej we Francji, świętuje okrągłą rocznicę – mija 120 lat od założenia firmy.
Dawniej sucres de pomme ofiarowano dzieciom na Boże Narodzenie. Dziś ta tradycja zanika, ale cukierki z Rouen nie tracą renomy gastronomicznej pamiątki z pobytu w stolicy Normandii, nie wspominając już o nostalgicznym uroku, jaki nadal mają w oczach wielu dorosłych, którym przypominają o ulubionych smakach dzieciństwa
Oprócz swego świętego patrona, archanioła Michała, Le-Mont-Saint-Michel ma też swą świecką patronkę, która nawet teraz, wiele lat po tym, jak odeszła, jest najlepszą ambasadorką niezwykłego miasteczka na skalistej wysepce. Pozostawiła w spadku przepis na legendarne puszyste omlety i kilkaset innych, w tym te na maślane ciasteczka i biszkopciki.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM