„Dziczyzna z morza” - tak mówi się o słynnych srebrzystych anchois z Collioure. Uważane są za najlepsze na świecie, jednak przyszłość tego morskiego skarbu stoi pod znakiem zapytania. Zasoby sardeli z miasteczka na południu Francji się kurczą. Dlatego też stają się coraz bardziej ekskluzywne i drogie, choć dawniej były daniem ubogich.
Jako jedyny spośród wszystkich serów francuskich livarot posiada wojskowe szlify… Każdy krążek jest oplatany po obwodzie pięcioma lamówkami z liści rogoży albo paseczkami papieru - z tej racji zyskał przydomek pułkownika. Jest miękkim serem z czerwoną florą bakteryjną o sprężystym żółtym miąższu oraz mocnym aromacie.
Bracia celestyni, niewygodny polityk, który na politycznym zesłaniu studiuje nauki przyrodnicze, angielski arystokrata, francuski hrabia, który uciekł przed rewolucją poza granice Francji – wszyscy oni tworzą historię marek francuskich wód mineralnych, która zasadniczo zaczyna sie w XIX wieku, choć wiele źródeł znanych było w epoce Galów i Rzymian.
Ten twardy, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego ser z Lille i okolic* nazywany jest także „kulą z Lille” i „starym holendrem”. Jego początki sięgają XVII wieku i wiążą się z polityką merkantylistyczną prowadzoną przez ministra Colberta.
Ta czarna kwadratowa pastylka o smaku lukrecji pochodzi z Tuluzy i jest dziełem pewnego aptekarza. W 1880 roku Léon Lajaunie, którego klienci, często palacze, skarżyli się na problemy z nieświeżym oddechem, zmodyfikował istniejącą recepturę na pastylki zawierające katechu, wykorzystując m.in. różne rodzaje lukrecji, proszek z irysu i z lentyszka. W ten sposób powstał słynny cukierek odświeżający oddech.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM