Po dwóch latach restrykcji związanych z pandemią COVID-19 reaktywuje się kalendarz tradycyjnych gastronomicznych festiwali. Wakacje sprzyjają imprezom na świeżym powietrzom, targom, biesiadom, w których do głosu dochodzą francuskie upodobanie do dobrego jedzenia i poczucie wspólnotowości, convivialité. A liczba ucztujących idzie w tysiące, a czasem i w dziesiątki tysięcy.
W średniowiecznej Burgundii szpitale działały dzięki wsparciu możnych mieszkańców księstwa, którzy zajmowali się uprawą winorośli i wytwarzaniem wina. Z czasem wykształciła się bardzo szczególna tradycja zakładania szpitali - winnic. Przykładem Hospices de Beaune, Hospices de Dijon oraz Hospices de Nuits-Saint-Georges.
Z powodu koronawirusa i zarządzeń sanitarnych z tym związanych wydanych przez francuskie Ministerstwo Zdrowia wiele wydarzeń – jak Międzynarodowy Salon Rolnictwa i Święto Cytryny w Mentonie – skończyło się wcześniej niż planowano.
Zielony miód, czarne trufle, złota oliwa, czerwone burgundy... Wbrew pozorom styczeń mieni się kolorami. Mimo zimy jest to też dobry czas na degustację winogron – Valbonne na Lazurowym Wybrzeżu podczas patronalnego święta chlubi się odmianą servan.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013