Le Select, Le Dôme, Les Deux Magots, La Coupole, La Rotonde i Closerie des Lilas to restauracyjne legendy Montparnasse'u. Closerie des Lilas jest spośród nich najstarsza.
Co znaczą popularne skrótowce, oznaczenia pochodzenia i jakości produktów żywnościowych we Francji? Te akronimy oraz powiązane z nimi logotypy widzimy na różnych produktach, robiąc zakupy we Francji. Warto wiedzieć, co się za nimi kryje, by do koszyka włożyć towar, na którym rzeczywiście nam zależy.
"Złodzieje często wpadali w moje sidła w chwili, gdy najmniej tego oczekiwałem; chodziły słuchy, że to jakiś zły duch pcha ich w moją stronę. (…) Pewnego dnia, ubrany jak robotnik z doków, siedziałem na murku przy ulicy Quai de Gevres. Zapadał już zmrok, gdy nagle ujrzałem pewnego typka, znanego jak częsty bywalec Petite Chaise i Bon Puits, dwóch kabaretów bardzo popularnych wśród złodziejaszków " - pisze w swoich "Pamiętnikach" inspektor Vidocq, a my zaglądamy do miejsca, w których dokonywał aresztowań i spotykał się z informatorami.
"To w Café Procope knuto intrygi, pisano epigramy i formułowano sądy na temat sztuk. W istocie był to paryski dziennik, gazeta poranna i wieczorna, tryskająca dowcipem i pełna wdzięku" - napisał markiz de Bièvre. Napis na pamiątkowej tablicy głosi, że jest to "Najstarsza kawiarnia świata, centrum życia kulturalnego i filozoficznego w XVIII i XIX wieku."
Najlepszą zupę ugotujesz w starym garnku – głosi francuskie przysłowie. Udaliśmy się do miejsca, gdzie garnków jest bez liku, można przebierać godzinami, tracąc poczucie czasu. Bo miejsce jest magiczne. Na półkach piętrzą się tysiące, a może i dziesiątki tysięcy utensyliów niezbędnych tak w kuchniach restauracyjnych, jak i domowych: talerze, garnki, patelnie, sztućce, sita, miseczki, formy i foremki do pieczenia... Czujemy się trochę jak Alicja, która wpadła w króliczą norę.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM