Przewodnik, dla tych, którzy nie zwiedzają. Dla kelnera, z którym trzeba walczyć, nieuprzejmego hotelarza, pani z okienka na dworcu, która na pytanie zadane po angielsku odpowiada pytaniem: Parlez-vous français?...
„Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego.” Kto to powiedział? Oczywiście, Aleksander Dumas. A to? „Wino to intelektualna część posiłku.” Tak, ten, którego powieściami wzorem naszych rodziców i dziadków zaczytywaliśmy się w dzieciństwie, był także wyrafinowanym smakoszem, znawcą kuchni, a dziełem jego życia, ważniejszym niż pięćset tomów poprzednich miał być słownik kulinarny. „Grand dictionnaire de cuisine”, nad którym autor „Trzech Muszkieterów” i „Hrabiego Monte Christo” pracował w ostatnich latach życia, ukazał się już po jego śmierci.
Niewiele wiedziała o produkcji wina, gdy dwadzieścia pięć lat temu przeprowadziła się do Francji i kupiła winnicę. Dziś wina Patricii Atkinson są bardzo cenione – znajdziemy je w przewodnikach Hachette i na monarszym stole w Buckingham Palace. Autorkę bestsellerowych powieści "W dojrzewającym słońcu" i "Sezon na winobranie" pytamy, dlaczego wina z rejonu Bergerac są nadal niedoceniane i jaka jest kuchnia Akwitanii.
Niewiele wiedziała o produkcji wina, gdy dwadzieścia pięć lat temu przeprowadziła się do Francji i kupiła winnicę. Dziś wina Patricii Atkinson są bardzo cenione – znajdziemy je w przewodnikach Hachette i na monarszym stole w Buckingham Palace. Autorkę bestsellerowych powieści "W dojrzewającym słońcu" i "Sezon na winobranie" pytamy, jak często wykorzystuje wino w kuchni.
W książce "A Rumble Through Normandie" G.M. Musgrave, XIX-wieczny angielski podróżnik pozostawił oryginalne świadectwo niezwykłego normandzkiego apetytu, jaki zaobserwował podczas rejsu parowcem “Courrier” z Rouen do Hawru. Był piątek, 4 sierpnia, kwadrans przed jedenastą.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM