Kuchnia prosta i przystępna, która na pierwszym miejscu stawia dobry produkt w jego najlepszej sezonowej odsłonie. Dostarczanie gościom emocji, a nie ich zadziwianie. Gotowanie szczere, uczciwe, od serca - takie, do jakiego przyzwyczaiły nas babcie, mistrzynie prostych, a niezrównanych potraw. Program Antoine’a Westermanna, należącego do ścisłej czołówki we Francji szefa kuchni i restauratora.
Klejnot paryskiej gastronomii, polecany przez wszystkie wielkie przewodniki gastronomiczne. Od ponad 200 lat Grand Véfour, pierwotnie noszący nazwę Café de Chartres, ściąga w swoje podwoje nie tylko cały Paryż, ale i cały świat, bo sława tej świątyni kulinarnej już dawno przekroczyła granice Paryża.
- rozmawiamy z Kasią, rodowitą Poznanianką, która kilka lat temu drugą małą ojczyznę znalazła w Bretanii. Jej piękno pokazuje na blogu Bretonissime. Znajdziecie na nim wiele klimatycznych zdjęć oraz interesujących relacji z wędrówek po bretońskich miastach i miasteczkach oraz zakątkach regionu, znajdujących się często poza głównymi turystycznymi szlakami. Z Kasią nie zabłądzicie!
Gdy myślimy o Bretanii, pierwsze skojarzenia to legendy arturiańskie, celtycka przeszłość, lasy korriganów, tajemnicze menhiry, surowa uroda nadmorskiego pejzażu.Ale Breizh, Bretania, to także piękna tradycja kulinarna. To kuchnia domowa, rustykalna i uboga, ale oparta na pierwszorzędnych produktach.
Danièle Mazet-Delpeuch - osobista kucharka François Mitterranda. Pierwsza i jak dotąd ostatnia kobieta, która pełniła tę funkcję. Gospodyni z Périgordu, która nie ukończyła żadnej szkoły gastronomicznej. Światowy rozgłos przyniósł jej film fabularny Niebo w gębie z 2012 roku, opowiadający o jej pracy w Pałacu Elizejskim
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM