"Aby poznać człowieka, trzeba z nim zjeść sześć worków soli" - mówi bretońskie przysłowie. Skoro bretońskie, to obowiązkowo musi to być szara sól z Guérande. Ta, która niepodzielnie rządziła na stole Ludwika XIV.
Herbata z Mariage Frères to produkt wysokiej jakości, wyrafinowany i luksusowy. Tak jak francuskie wino. Najsłynniejsza herbaciarnia paryskiej firmy mieści się przy ulicy Bourg-Tibourg. Żaden inny sklep z herbatami na świecie nie może poszczycić się tak bogatym i różnorodnym wyborem. W ofercie znajduje się około 600 gatunków herbat z 30 krajów.
Aleksander Dumas (ojciec) pisał: „Trufle: pytano mędrców o naturę tej bulwy, a po dwóch tysiącach lat sporów i dyskusji odpowiedź jest taka, jaka była na samym początku: nie wiemy. Same trufle też pytano i odpowiedziały krótko: jedzcie nas i dziękujcie Bogu.” Testujemy produkty, którym trufla nadaje niezwykły smak.
Silnie otłuszczona kacza lub gęsia wątróbka to jeden z największych rarytasów francuskiej kuchni. Foie gras nie może zabraknąć zwłaszcza na świątecznym stole.
Aksamitnie gładka, o pięknym jasnym odcieniu kości słoniowej. Znakomita, jeśli chodzi o walory smakowe i podatność na obróbkę termiczną – crème fraîche z Normandii nigdy się nie zwarzy!
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM