Lemoniada, czyli „woda cytrynowa”. W dawnym języku francuskim, a także w dialekcie prowansalskim, słowo lemon oznaczalo cytrynę. Określano ją jako „wodę z Italii”, gdyż do Francji przywieźli ją i upowszechnili dworzanie Katarzyny Medycejskiej. Jedną z najstarszych marek lemoniady we Francji jest Lorina. Przedsiębiorstwo powstało w 1895 roku w lotaryńskim miasteczku Munster.
Jedna z najstarszych istniejących do dziś marek czekoladowych we Francji. Jej historia rozpoczyna się w 1862 roku, kiedy po blisko 10 latach terminowania w Paryżu pochodzący z okolic Blois Victor August Poulain otwiera zakład czekoladniczy w tym mieście. Ma zaledwie 23 lata ale już wkrótce awansuje do grona największych przemysłowców we Francji.
Ten mały goferek to cukiernicza specjalność Lille, a budynek cukierni przy ulicy Esquermoise 27, w której w XIX wieku obmyślono przepis, znajduje się na liście zabytków historycznych. Autorem receptury był Belg Michael Paulus Gislinus Méert, który po latach spędzonych w koloniach na plantacjach kakaowców, trzciny cukrowej, wanilii i kawy osiedlił się w Lille i kupił założoną w 1761 roku cukiernię.
Ten miękki kozi ser podpuszczkowy bierze swa nazwę od nazwy miasteczka, w rejonie którego jest wytarzany. Konfekcjonowany w krążki o wadze około 35 g dojrzewa w piwnicach minimum 6 dni. Od 1999 roku jest objęty Chronioną Nazwą Pochodzenia (AOP).
W tym roku Eléphant, prowansalski producent i dystrybutor herbat i naparów owocowych, lider w branży herbacianej we Francji, świętuje okrągłą rocznicę – mija 120 lat od założenia firmy.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM