Miasto truwerów, rycerzy i róż, które mieli przywieźć z wypraw krzyżowych. O dawnej potędze i pięknie Provins świadczą wspaniałe pozostałości architektury średniowiecznej.
Jedna z najważniejszych książek kucharskich w historii francuskiej kuchni napisana przez Henryka Babińskiego, francuskiego inżyniera pochodzącego z rodziny polskich emigrantów. Doceniona od momentu swego pierwszego wydania, wielokrotnie wznawiana i tłumaczona na obce języki, jest nieocenionym źródłem inspiracji dla zawodowych szefów kuchni i domowych kucharzy.
Każdy, kto kocha wąskie uliczki wzgórza Montmartre’u, na mapie swojego paryskiego flanerowania powinien zaznaczyć to urocze, kameralne i całkowicie bezpretensjonalne muzeum. Zatopione w zieleni ogrodów Renoira, a od północy przytulone do historycznej paryskiej winnicy, spoglądające w dół w stronę słynnego Au Lapin Agile, Muzeum Montmartre’u stanowi wręcz niezwykłą enklawę ciszy i spokoju.
W 2010 roku kanadyjski program Kuchnia francuska po prostu (The French Food at Home) został wyróżniony „gastronomicznym Oskarem”, czyli nagrodą im. Jamesa Bearda w kategorii najlepszy odcinkowy program telewizyjny w ustalonej lokalizacji lub w studiu, pokonując takie produkcje jak Iron Chef America czy Barefoot Contessa. Gospodynią programu była znana kanadyjska dziennikarka, pisarka i popularyzatorka francuskiej kuchni, Laura Calder.
„Saveurs”, czyli magazyn sztuki życia ze smakiem. To segment prasy premium. Najwyższy standard edytorski i merytoryczny. „Saveurs” urzekają dopracowaną do ostatnich szczegółów szatą graficzną, wyrafinowanymi stylizacjami i doskonałymi technicznie zdjęciami.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM