Rozsiane wzdłuż brzegów Loary bądź jej dopływów bajkowe zamki powstały w większości w XV i XVI wieku, często na miejscu średniowiecznych fortec, które pod wpływem włoskim przebudowywano w renesansowym stylu. Nowe rezydencje książąt i królów, pełne przepychu i wyrafinowania, miały symbolizować ich władzę i świadczyć o potędze, służyć jako miejsca stałego lub czasowego pobytu, a także pozwalać cieszyć się urokami życia.
Podczas gdy pałac w Wersalu co roku przeżywa oblężenie ze strony sześciu milionów turystów, jedynie czterdzieści tysięcy z nich zapuszcza się w warzywno-owocowy labirynt pobliskiego Potager du Roi. A warto!
Paryska rue Montmartre to prawdziwe zagłębie gastronomicznych butików. W pobliżu Mora, La Bovida, Simon i Déco Relief - miedziane rondle i patelnie puszczają do was perskie oko, młynki Peugeota nęcą wdzięczną kibicią, cukiernicze foremki kuszą słodką deserową obietnicą… A pod numerem 92-96 znajdziecie prawdziwy sezam - imperium książki kulinarnej.
Miasto truwerów, rycerzy i róż, które mieli przywieźć z wypraw krzyżowych. O dawnej potędze i pięknie Provins świadczą wspaniałe pozostałości architektury średniowiecznej.
Jedna z najważniejszych książek kucharskich w historii francuskiej kuchni napisana przez Henryka Babińskiego, francuskiego inżyniera pochodzącego z rodziny polskich emigrantów. Doceniona od momentu swego pierwszego wydania, wielokrotnie wznawiana i tłumaczona na obce języki, jest nieocenionym źródłem inspiracji dla zawodowych szefów kuchni i domowych kucharzy.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM