Grudzień upływa pod znakiem tradycyjnych bożonarodzeniowych kiermaszy oraz pierwszych targów truflą. Ale innych festynów gastronomicznych jest więcej. W Prowansji złotozielonym strumieniem leje się nowa oliwa, na Martynice bursztynową barwą nęci rum, a na przedmieściach Lyonu trzeba obrać 600 kilogramów karczochów ostowych.
Na jesiennych targach w Orpierre przypomnimy sobie smak dawnych odmian jabłek, na Salonach Wina i Gastronomii skosztujemy nowych roczników win, a podczas Międzynarodowego Festiwalu Książki Kulinarnej zdobędziemy upragniony autograf. Oto co między innymi oferuje gastronomiczny kalendarz we Francji w tym miesiącu.
Cudowne Miasta Biszkoptów i Ciastek Francuskich, Święto Brie z Melun, Smaki Królewskiego warzywnika w Wersalu, Święto Drzewa Oliwnego, Święto Figi, Święto ciasta baskijskiego, Triatlon Sommelierski, Salon Niezależnych Producentów Wina, Święto Papryczki z Espelette… To tylko kilka kulinarnych wydarzeń, na które warto zwrócić uwagę w paździenriku.
Coś słodkiego? Proszę bardzo, prowansalskie calisson. Albo alzacka tarta ze śliwka lub też słynna tarta Tatin rodem z Lamotte-Beuvron. A może bardziej na słono? Na przykład mooules-frites w Lille. Ser i wino? Znajdziecie je w Cheverny i Clermont Ferrand. Oto kilka propozycji gastronomicznych szlaków we wrześniu.
10 dni święta win alzackich w Colmar i 5 dni degustacji cassouleta w langwedockim Castelnaudary - by wziąć udział w takich wydarzeniach rzeczywiście potrzebny jest urlop. A na taki Francuzi wybierają się zwłaszcza w sierpniu. Ale na tym atrakcji gastronomicznych nie koniec.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM