W grudniu 80. urodziny obchodzi Jacques Pépin, Strasburg zaprasza na najpiękniejszy świąteczny targ w Europie i kusi korzennymi aromatami, hodowcy w Bresse wybierają najpiękniejsze kurczaki, kapłony, pulardy i indyki, a w prowansalskim Nyons na stoły trafiają pierwsze czarne oliwki, tutejsza specjalność, z nowego zbioru.
Le beaujolais nouveau est arrivé! Najgłośniejszy i najczęściej wydawany okrzyk w listopadzie we Francji zabrzmi w czwartek 19 listopada. W całej Francji w bistrach, na ulicach, w winnicach i w domach rozlega się miły uchu dźwięk wyskakującego z butelki korka. Pierwsze kieliszki zostaną napełnione po północy w nocy ze środy na czwartek w Beaujeu, stolicy beaujolais.
W październiku we Francji mamy i Noc Smaków i Tydzień Smakow. Ale tak naprawdę cały miesiac jest przepełniony smakami i aromatami. Pierwsze skrzypce grają winne dożynki, a wiatr z daleka niesie zapach pieczonych kasztanów.
Wszyscy w restauracji to akcja organizowana już po raz szósty z inicjatywy Alaina Ducasse’a. Udział zgłosiło ponad 1000 restauracji z całej Francji oraz 200 z Belgii. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowują specjalne menu ilustrujące hasło przewodnie: Państwa gość jest naszym gościem. Przez 15 dni będą przekonywać, że gastronomia nie jest dziedziną zarezerwowaną dla smakoszy.
Kilka propozycji na gastronomiczne wędrówki po Francji w sierpniu. Zaczynamy od wielkiej francuskiej trójcy, czyli wina, sera i chleba, a potem spróbujemy słynnych wędlin i pokręcimy się przy stoiskach z olbrzymimi warkoczami czosnku i wielkimi workami cebuli.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM