Kilka propozycji na gastronomiczne wędrówki po Francji w sierpniu. Zaczynamy od wielkiej francuskiej trójcy, czyli wina, sera i chleba, a potem spróbujemy słynnych wędlin i pokręcimy się przy stoiskach z olbrzymimi warkoczami czosnku i wielkimi workami cebuli.
Pachnie lawendą i lipą. Nadszedł lipiec, czas ścinania lawendy, zbioru lipowego kwiatu, a także piołunu, z którego powstaje słynna „zielona wróżka” - absynt. Na targach zaś królują owoce - czereśnie, figi, morele i borówki.
Kilka propozycji z czerwcowego kalendarza gastronomicznego Francji: pikardzki Targ Warzywny z Działek na Bagnach w Amiens, święta truskawek i czereśni i akcja Fraîch'attitude en France. Sezonowo i zdrowo.
Maj, na niebie słońce i wszędzie zielono. Wymarzona pogoda na piknik. Może być w cieniu normandzkich jabłoni albo pośród winnic w Burgundii. Majówkę można też spędzić w pociągu z Carnoules, albo niedaleko miejsca zamieszkania, przepijając do sąsiada. Bo maj we Francji to miesiąc wyjątkowo sprzyjający biesiadom i zacieśnianiu więzi przyjaźni przy stole.
Wiosna. Wyruszcie na targ, gdzie na straganach właśnie pojawiły się wiosenne nowalijki, włóżcie kalosze i sprawdźcie, co zieleni się w polu. Weźcie udział w tradycyjnym polowaniu na wielkanocne jajeczka.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM