Degustacje szlachetnych burgundów przy dźwiękach muzyki klasycznej, błogosławienie butelek w prowansalskim kościółku, warzywne i owocowe festyny oraz tydzień smaku w całej Francji pod szyldem świeżych warzyw i owoców, konkursy na najlepsze sery. To tylko wybrane propozycje z wydarzeń gastronomicznych czerwca.
Amatorzy wina mogą przebierać i wybierać: wino i sport, wino i muzyka, wino i jedzenie, wino i architektura. Z urodziwymi partnerami wino tworzy zacne i trwałe mariaże. Festiwali, weekendów z winem i targów spod znaku Bachusa w maju nie brakuje.
Okres wielkanocny we Francji: trzeba pożegnać karnawał w Limoux, w Niedzielę Palmową skosztować dania z ciecierzycą w Prowansji, wybrać najlepszą szynkę w Bajonnie, a w Niedzielę Wielkanocną wziąć udział w polowaniu na jajka.
W marcu jak w garncu – pogoda zmienną jest, a francuski garniec pełen rozmaitości. Jest w nim i tradycyjna szynka, i śledzie, i najprzedniejsza gęsina z hodowli na południowym zachodzie Francji. A poza tym wina – w Paryżu prezentują się wina z klasztornych winnic, w Nuits-Saint-Georges pierwszorzędne burgundy, w Saint Émilion wina z lokalnych winnic.
Młoda oliwa, wino z rejonu Chablis, prowansalskie trufle, cytrusy, bazaskie krowy. To bohaterowie gastronomicznych wydarzeń w lutym. Najlepsze francuskie produkty zostaną wyłonione w toku Powszechnego Konkursu Rolniczego w Paryżu.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM