Słońce lipca pięknie odbija się w złotej oliwie z południa Francji i w bursztynowej sukni koniaku. Buis les Baronnies pachnie lipą, a w prowansalskim Port le Bouc niesie się zapach grillowanych sardynek ze świeżego połowu. W winnicach Chablis usłyszymy echa sonaty Vivaldiego...
Czerwiec zaczynamy od poświęcenia butelek, a kończymy na hauście wina bordoskiego. A pomiędzy nimi weźmiemy udział w Święcie Rybaków na Korsyce, w Rocamadour skosztujemy pysznego koziego sera, a na Targu Warzywnym z Działek na Bagnach w Amiens wybierzemy najpiękniejsze marchewki.
Najważniejszym wydarzeniem gastronomicznym w maju jest Festiwal Chleba, na który składa się szereg imprez i animacji w poszczególnych miastach i pomniejszych miejscowościach. Ale to nie jedyna okazja do swietowania dla amatorów dobrego jedzenia.
Miesiąc zaczął się od czekoladowych ryb, "poissons d’avril", a skończy "chasses aux oeufs", polowaniami na czekoladowe jajeczka, które w Niedzielę Wielkanocną zgubią po drodze z Rzymu wędrujące po niebie kościelne dzwony. Tak chcą tradycja i legenda. A kalendarz kulinarny wskazuje, że kwiecień z racji wielu imprez winiarskich spędzimy też z kieliszkiem w ręku, a nasz talerz cały czas będzie pełen.
Amatorzy wina w marcu nie będą narzekać – mogą swobodnie wybierać między kilkoma konkurencyjnymi imprezami enologicznymi. Biesiady w bretońskim Rheu pozwolą im posmakować win z wszystkich regionów Francji, paryski Salon Win Klasztornych - odkryć tajemnice starych, często dziewięćsetletnich, winnic działających przy opactwach, a Aukcja Win w Nuits-Saint-Georges wprowadzi koneserów w najnowsze roczniki burgundów.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM