Koniec wakacji to nie koniec dobrej gastronomicznej zabawy. Wręcz przeciwnie. Festiwal Smaki Francji to ponad9 000 smakowitych wydarzeń we Francji ponad 200 poza jej granicami. Lokalne festyny są nie mniej atrakcyjne.
Sierpień - sezon urlopowy w pełni. W Paryżu pustki, za to na prowincji tłoczno. W stolicy hodowli bydła rasy charolais 24 400 osób zasiada do wspólnej kolacji, podczas której daniem głównym jest pot-au-feu, do Castenuaudary ciągną amatorzy cassouleta, a w Châtelaillon-Plage wielka éclade kusi amatorów owoców morza.
Lipiec, słonce i piękna pogoda. Tłumy turystów ruszają na wakacyjne urlopy, które dzięki licznym imprezom gastronomicznym zyskują na smaku. Regiony chwalą się tym, co najlepsze, i na co właśnie rozpoczął się sezon.
Z ekologią w tle
Święto chleba, młode ziemniaczki na wyspie Noirmoutier, targ produktów regionalnych w przepięknym Sarlat. Ciepła majowa pogoda zachęca do udziału w licznych imprezach plenerowych poświęconych gastronomii w różnych częściach Francji.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM