Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Pod choinką można znaleźć wiele smakowitych upominków z Francji…
Musztarda
Najsłynniejsza na świecie musztarda to ta z Dijon. Jednak mimo wielowiekowej tradycji i renomy nie jest chroniona żadną z apelacji czy też znakiem towarowym. Można ją zatem wytwarzać w dowolnym miejscu na świecie. W produkowanej przez firmę Maille maleńkie ziarenka gorczycy – na kilogram potrzeba około pół miliona ziarenek! – są siekane, a nie rozgniatane, czego efektem jest niezwykła delikatność tekstury. Ale w ofercie tego producenta znajdziemy także wiele innych ciekawych rodzajów musztardy – z truflami, koniakiem, rozmarynem i miodem, suszonymi pomidorami i papryczką z Espelette… Świetnym prezentem będzie też tradycyjna musztarda z podparyskiego Meaux, w którym tradycje musztardnicze sięgają czasów średniowiecza. Oprócz tradycyjnej musztardy z Meaux® Pommery® firma Les Assaisonnements Briards wytwarza także musztardy aromatyzowane zielonym pieprzem z Madagaskaru, ostrą papryką (tzw. musztarda strażaków), koniakiem oraz musztardy na miodzie. Wszystkie są konfekcjonowane w gresowych słoiczkach z korkowym lub plastikowym wieczkiem. Ciekawą propozycją na prezent jest też fioletowa musztarda z Brive. Swój kolor oraz owocowy smak zawdzięcza dodatkowi moszczu z winogron.
Z Camargue, z Guérande albo z wyspy Noirmoutier. Biała albo szara. Gruboziarnista, drobna albo ta najdelikatniejsza zwana kwiatem solnym. Aby poznać człowieka, trzeba z nim zjeść siedem worków soli - mówi bretońskie przysłowie.
Oliwa z Nyons
Najbardziej znana z oliw południa Francji. Jako pierwsza w 1994 otrzymała certyfikat AOC (potem dołączyły oliwy z Vallée des Baux, Alpes-de-Haute-Provence i Aix-en-Provence), a w 1997 – AOP. Delikatna w smaku, charakteryzuje się aromatem zielonego jabłka, orzechów laskowych i suszonych owoców. Jest wytwarzana z oliwek odmiany tanche. Są to czarne, bogate w olej i odporne na zimno oliwki, których zbiory odbywają się w grudniu i w styczniu.
Herbata
W domu Francuzi nie piją dużo herbaty. Jeśli już, są to najczęściej herbatki owocowe, ziołowe, napary, "tisanes". A jednak stworzyli marki jak Dammann Frères, Palais des Thés czy Mariage Frères, które oferują produkty wysokiej jakości, często wyrafinowane i luksusowe. Tak jak francuskie wino.
Trufle
Czarne złoto. Niezwykłe cenione w kuchni. Najbardziej znane francuskie odmiany to trufla czarna, perigordzka oraz burgundzka. To trufle zimowe. Mniej cenne ale również poszukiwane są odmiany letnie. Sklepy z truflami oferują także bogaty asortyment produktów pochodnych - aromatyzowanych truflą maseł, oliw, musztard, past serowych, sosów, a nawet ciasteczek czy czekoladek.
Czekoladki
Francuzi to wielcy amatorzy czekolady, którą znają już od 1615 roku, czyli od momentu przybycia do Francji Anny Austriaczki. Co roku statystyczny Francuz zjada 6,4 kg czekolady. 4 tysiące czekoladników i cukierników zrzesza wspólna korporacja. Bombonierka z czekoladkami z La Maison du Chocolat, Debauve et Gallais, La Manufacture de Chocolat Alain Ducasse, od takich mistrzów jak Patrick Roger, Jacques Genin czy Jean-Paul Hévin ucieszy każdego!
Aromatyczne zioła i przyprawy
Lawenda, rozmaryn, estragon, wszystko, czym pachnie Prowansja, ale też quatre-épices, przyprawa do pierników, wanilia burbońska, bouquet garni, szafran z Quercy, papryczka z Espelette… By nasze dania i desery miały smak.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013