Ten klasyczny deser francuski jest bardzo prosty w przygotowaniu, a w smaku urzekający. Jedwabiście gładki, wprost rozpływa się w ustach. Zachwyci wszystkich, nie tylko tych, którzy kochają czekoladę. Pierwszy przepis pochodzi z 1755 roku z książki kucharskiej Menona "Les Soupers de la Cour, ou l’art de travailler toutes sortes d’aliments pour servir les meilleures tables".
"Poulet au vinaigre" lub inaczej "fricassée de poulet au vinaigre" wywodzi się z kuchni lyońskiej ale ma wiele regionalnych wariantów: z crème fraîche, pomidorami, z domieszką musztardy, z cydrem itp. Jest to danie domowe, nietrudne w wykonaniu, a w smaku zachwycające. W trakcie gotowania i po dolaniu wina oraz bulionu ostry smak octu zanika, nasz nos i podniebienie wyczuwają jedynie jego delikatne wspomnienie...
"Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest Gâteau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie" - pisze Pamela Druckerman w książce "W Paryżu dzieci nie grymaszą".
Obecnie we Francji uprawia się trzy rodzaje szparagów: białe – w Alzacji, Langwedocji-Roussillon i Akwitanii, fioletowe – na południu kraju, i zielone – w Prowansji oraz w dolinie Rodanu, ale jeszcze do XIX wieku cenione były przede wszystkim zielone. Roczna produkcja w Europie to 250 tysięcy ton, z czego we Francji – 23 tysiące. Aksamitna i kremowa Potage Argenteuil to jedna z klasycznych francuskich zup szparagowych.
„To francuski dressing, pasuje do każdego rodzaju sałaty, warzyw, a nawet pieczonych mięs. Kremowa emulsja powstała w wyniku wmieszania oliwy do octu z musztardą utrzyma się najwyżej przez godzinę, co oznacza, że trzeba przygotowywać ją na krótko przed podaniem.” Do wiosennych i letnich dań winegret jest niezbędny.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM