„Truskawki rosną tutaj na polach, wzgórzach, a nawet na falezach, które graniczą z morzem. Ażeby je chronić przed wiatrem, otacza się pola płotkami albo murkami z kamienia, które jednocześnie zatrzymują słoneczne ciepło” – pisano w 1882 roku z dzienniku „La Presse”. W XXI wieku bretońskie Plougastel nadal słynie na całą Francję z truskawek.
Eksplozja witamin, smaków i kolorów. Jeden z symboli kuchni południowej Francji. Sałatka nicejska, w miejscowym dialekcie „la salada nissarda” to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. „Znana” należy jednak dać w cudzysłów, gdyż w niezliczonych jej odmianach zatraca się często przepis oryginalny. I chociaż urodzony nieopodal Nicei Escoffier wzbogacił go o gotowane ziemniaki oraz fasolkę szparagową, podstawowa zasada brzmi: poza ugotowanymi na twardo jajkami w tej sałatce wykorzystujemy tylko surowe warzywa.
Oprócz ryb i owoców morza, a także znakomitej jagnięciny specjalnością Półwyspu Cotentin, inaczej Półwyspu Normandzkiego są warzywa i owoce. Najbardziej znane są marchewki z Créances, ale rabarbar też nie jest rzadkością w miejscowych ogródkach.
Ten klasyczny deser francuski jest bardzo prosty w przygotowaniu, a w smaku urzekający. Jedwabiście gładki, wprost rozpływa się w ustach. Zachwyci wszystkich, nie tylko tych, którzy kochają czekoladę. Pierwszy przepis pochodzi z 1755 roku z książki kucharskiej Menona "Les Soupers de la Cour, ou l’art de travailler toutes sortes d’aliments pour servir les meilleures tables".
"Poulet au vinaigre" lub inaczej "fricassée de poulet au vinaigre" wywodzi się z kuchni lyońskiej ale ma wiele regionalnych wariantów: z crème fraîche, pomidorami, z domieszką musztardy, z cydrem itp. Jest to danie domowe, nietrudne w wykonaniu, a w smaku zachwycające. W trakcie gotowania i po dolaniu wina oraz bulionu ostry smak octu zanika, nasz nos i podniebienie wyczuwają jedynie jego delikatne wspomnienie...
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM