Krem angielski, kataloński, a może kaprys małego książątka i przypadkowe przypalenie? Jaka naprawdę jest geneza aksamitnego crème brûlée, przypalonego kremu, którego autorstwo przypisuje się François Massialotowi, żyjącemu na przełomie XVII i XVIII wieku francuskiemu kuchmistrzowi, autorowi jednych z pierwszych we Francji książek kucharskich?
„Ci, co używają czekolady, cieszą się większą stałością zdrowia i mniej są podatni na różne drobne dolegliwości, które psują radość życia” – tak pisał w XIX wieku wielki smakosz Brillat-Savarin. A dziś chyba nie ma Francuza, który by się z tym nie zgodził...
Coquilles Saint-Jacques, małże św. Jakuba, czyli inaczej przegrzebki, to jedna z największych kulinarnych atrakcji Bretanii. Połów przegrzebków jest objęty przez państwo ścisłą reglamentacją. Sezon trwa od października do kwietnia. Co roku w jednej z trzech portowych miejscowości: Erquy, Saint-Quay-Portrieux lub Loguivy-de-la-mer odbywa się uroczyste zamknięcie sezonu. W tym roku na Festiwal Przegrzebków zaprasza Loguivy-de-la-mer. To już w ten weekend.
Udział Lotaryngii we francuskiej gastronomii nie jest tak imponujący jak Normandii czy Burgundii, ale to właśnie quiche lorraine, placek lotaryński jest często wskazywany przez Francuzów jako ich ulubione danie.
Mistrzynią tego specjału była żona komisarza Maigreta, a legenda chce, że Galów w jego arkana wprowadził sam Juliusz Cezar. Najpewniej jednak to jakaś wiejska gospodyni chciała zrobić obiad ze starego koguta i chwyciła przy tym za butelkę wina... Coq au vin to tradycyjne danie jednogarnkowe z Burgundii, w którym najważniejszymi składnikami są kogut z Bresse (zastępowany często kurą albo kurczakiem) oraz dobry burgund. Jak to jednak często bywa, również inne regiony Francji ogłaszają się jego ojczyznami
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM