Jest jedną z najważniejszych scen operowych świata, a zarazem ikoną architektoniczną Paryża, tak jak Luwr, wieża Eiffla czy katedra Notre Dame. Palais Garnier został otwarty dla publiczności w 1875 roku, by stać się nową i wreszcie stałą siedzibą paryskiej opery, która powstała w 1669 roku i od tamtej pory wielokrotnie zmieniała lokalizację.
W 2015 roku z okazji 25. rocznicy założenia Instytutu Paula Bocuse'a wykładowcy, tej prestiżowej szkoły gastronomicznej pod okiem mistrza przygotowali encyklopedyczne kompendium prezentujące 250 techniki kulinarne niezbędne każdemu szefowi kuchni. Książka jest też znakomitym podręcznikiem dla samouków i amatorów.
To archetyp cichego miasteczka na francuskiej prowincji. Malowniczo usytuowane na łagodnym wzgórzu, z cudowną i doskonale zachowaną średniowieczną architekturą burgundzkie Flavigny-sur-Ozerain należy to tych nielicznych miejsc, które w XXI wieku dają szansę przeżycia iluzji przeniesienia się w czasie.
Restauracja nazywa się Maison Mumbai, mieści się jednak nie w Bombaju lecz w samym sercu francuskiej prowincji, nieopodal malowniczego miasteczka we francuskich Pirenejach - Saint-Antonin-Noble-Val. Prowadzi ją rodzina hinduskich imigrantów, która bardzo przeszkadza pani Mallory, właścicielce usytuowanej naprzeciw restauracji haute cuisine.
Po Pâtisserie Cuisine Actuelle, Fou de pâtisserie oraz Le meilleur pâtissier to czwarty obecnie francuski magazyn kulinarny poświęcony wyłącznie ciastkarstwu. Ukazuje się co dwa miesiące i zawiera około 100 stron wypełnionych przepisami na najprzeróżniejsze desery, portretami najlepszych obecnie francuskich cukierników, reportażami odkrywającymi słodkie skarby poszczególnych regionów Francji, rekomendacjami książek, produktów i sprzętów kuchennych.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM