Restauracja nazywa się Maison Mumbai, mieści się jednak nie w Bombaju lecz w samym sercu francuskiej prowincji, nieopodal malowniczego miasteczka we francuskich Pirenejach - Saint-Antonin-Noble-Val. Prowadzi ją rodzina hinduskich imigrantów, która bardzo przeszkadza pani Mallory, właścicielce usytuowanej naprzeciw restauracji haute cuisine.
Po Pâtisserie Cuisine Actuelle, Fou de pâtisserie oraz Le meilleur pâtissier to czwarty obecnie francuski magazyn kulinarny poświęcony wyłącznie ciastkarstwu. Ukazuje się co dwa miesiące i zawiera około 100 stron wypełnionych przepisami na najprzeróżniejsze desery, portretami najlepszych obecnie francuskich cukierników, reportażami odkrywającymi słodkie skarby poszczególnych regionów Francji, rekomendacjami książek, produktów i sprzętów kuchennych.
Kochają go widzowie i wysoko cenią szefowie kuchni oraz restauratorzy. Od 32 lat Jacques Pépin dzieli się swoją wiedzą i sercem w licznych programach telewizyjnych. Nie znajdziecie w nich natomiast kuchennego piekła, tak modnego we współczesnych TV shows. Znajdziecie natomiast dobry humor, życzliwość i rzetelne lekcje dobrego gotowania.
Oddalone o godzinę drogi od Paryża, wtopione w zieleń lasów Fontainebleau Moret-sur-Loing ujmuje bukolicznymi pejzażami i bogactwem architektonicznego dziedzictwa średniowiecza. To średniowieczne miasteczko należy do najpiękniejszych we Francji. W historii kulinarnej Francji zapisało się jako stolica najstarszych francuskich cukierków.
„Najlepsze jedzenie jest we Francji.” Nas nie trzeba przekonywać. „Każdy może gotować!”. Tak, ale „tylko nieustraszeni mogą zostać mistrzami”. Na marginesie scenariusza filmu „Ratatuj”poczyniliśmy kilka komentarzy, a nawet i korekt.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM