„Najlepsze jedzenie jest we Francji.” Nas nie trzeba przekonywać. „Każdy może gotować!”. Tak, ale „tylko nieustraszeni mogą zostać mistrzami”. Na marginesie scenariusza filmu „Ratatuj”poczyniliśmy kilka komentarzy, a nawet i korekt.
Dziesiąta muza i Paryż to bardzo romantyczna para. Reżyserzy kochają to uwodzicielskie, pełne uroku miasto. Co roku kręci się w nim około 900 filmów. O północy w Paryżu Woody’ego Allena to hołd złożony pięknu temu miasta, ale i pastisz amerykańskiego snu o paryskiej idylli.
Ta wielka księga francuskich deserów waży prawie 3 kilo, liczy 800 stron i zawiera 210 przepisów. Do tego jeszcze 3 200 zdjęć, bo każdy przepis przedstawiony jest „krok po kroku”, w rozbiciu na poszczególne etapy obejmujące instrukcję techniczną oraz ilustrujące ją zdjęcie. Pâtisserie! ! L’utime référence Christophe’a Feldera jest znakomitym wprowadzeniem w świat francuskiego ciastkarstwa i cukiernictwa.
Na francuskim rynku prasowym gazet i magazynów kulinarnych nie brakuje – są lepsze i gorsze, ekskluzywne i bardziej skromne, dla zaawansowanych i dla mniej wprawnych w sztuce kulinarnej, skupione na kuchni regionalnej i bardziej kosmopolityczne. Na tym tle dwumiesięcznik „Fou de Pâtisserie” wyraźnie się wyróżnia. Jest to pismo monograficzne, dedykowane jednemu działowi kuchni – cukiernictwu i ciastkarstwu.
Najmłodsza w rodzinie „Elle” jest największą łakomczuchą. Ma dopiero 16 lat, ale dobrze wie, co to znaczy dobre jedzenie i tak jak jej starsze siostry: „Elle” i „Elle Decoration” ma świetne wyczucie stylu i piękna. Zachwyca doskonałością oraz oryginalnością stylizacji i budzi podziw dla wysokich standardów fotoedytorskich. Wyrafinowaniu strony graficznej odpowiada wysoki poziom merytoryczny tekstów.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM