Lipcowe wakacje we Francji? Atrakcji nie zabraknie. Amatorzy serów, wina, sezonowych owoców – każdy znajdzie coś dla siebie. Melomani także. Nieważne, czy wybierzemy północną Bretanię czy górzystą Korsykę, Alzację czy Szampanię – w każdym zakątku Francji natrafimy na interesującą imprezę gastronomiczną.
Truskawki, czereśnie, alzackie baby, burgundzkie kiełbasy... Na czerwcowych festynach kulinarnych można dobrze zjeść i wypić. Warto przy tym poświęcić swoją butelkę wina... W tym miesiącu miłośnicy dobrej kuchni powinni też wybrać się do muzeum i na koncert... Okazuje się bowiem, że sztuki plastyczne i muzyka mają wiele wspólnego ze sztuką kulinarną.
Wiosna w pełni. We francuskim kalendarzu gastronomicznym maj to miesiąc poświęcony piekarstwu i piekarzom. Słynny Festiwal Chleba kończy osiemnaście lat. Obchody jak co roku obejmą cały kraj ale poszczególne regiony zaplanowały też inne atrakcje związane z produktami, które są ich chlubą.
„A Pâques ou à la Trinité”, na Wielkanoc lub na Święto Trójcy Świętej francuscy królowie w XIII i XIV wieku mieli zwracać pożyczone sumy. Były z tym pewne kłopoty stąd dziś wyrażenie to oznacza wyznaczenie dla projektu czy zobowiązania raczej niepewnego terminu. Miesiąc zaczniemy „niepewnie” – od blagi, zwodzenia i żartów oraz... pewnej ryby.
„Arriver comme mars en carême” – pojawić się jak marzec w czasie postu – znaczy, że coś na pewno się wydarzy; nie ma takiej siły, która by powstrzymała dane wydarzenie. Oto co wydarzy się właśnie w marcu. Na jednych czekają postne śledzie, na innych musujące wino...
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM