Najważniejszym wydarzeniem gastronomicznym w maju jest Festiwal Chleba, na który składa się szereg imprez i animacji w poszczególnych miastach i pomniejszych miejscowościach. Ale to nie jedyna okazja do swietowania dla amatorów dobrego jedzenia.
Miesiąc zaczął się od czekoladowych ryb, "poissons d’avril", a skończy "chasses aux oeufs", polowaniami na czekoladowe jajeczka, które w Niedzielę Wielkanocną zgubią po drodze z Rzymu wędrujące po niebie kościelne dzwony. Tak chcą tradycja i legenda. A kalendarz kulinarny wskazuje, że kwiecień z racji wielu imprez winiarskich spędzimy też z kieliszkiem w ręku, a nasz talerz cały czas będzie pełen.
Amatorzy wina w marcu nie będą narzekać – mogą swobodnie wybierać między kilkoma konkurencyjnymi imprezami enologicznymi. Biesiady w bretońskim Rheu pozwolą im posmakować win z wszystkich regionów Francji, paryski Salon Win Klasztornych - odkryć tajemnice starych, często dziewięćsetletnich, winnic działających przy opactwach, a Aukcja Win w Nuits-Saint-Georges wprowadzi koneserów w najnowsze roczniki burgundów.
Święta, festyny, targi, konkursy, degustacje, warsztaty, złote, srebrne i brązowe medale. Nudno nie będzie. Naleśniki, oliwa, wino, trufle, fiołki, cytryny i pomarańcze, słynna wołowina z Bazas – tak smakuje we Francji luty.
Aleksander Dumas (ojciec) pisał: "pytano mędrców o naturę tej bulwy, a po dwóch tysiącach lat sporów i dyskusji odpowiedź jest taka, jaka była na samym początku: nie wiemy. Same trufle też pytano i odpowiedziały krótko: jedzcie nas i dziękujcie Bogu." Styczeń zaspokoi apetyty amatorów trufli. Ugasi także pragnienie tych, którzy kochają wino.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM