W listopadzie amatorzy wina udają się do burgundzkiego Beaune, a ci, którzy wolą armaniak, są mile witani w Gers. Na południu Francji będzie bardzo słodko, na północy – słono. A między przekąską i deserem warto wpaść do Akwitanii – na obiad z pysznej pulardy lub kapłona.
Gastronomicznym kalendarzem w październiku rządzą dary jesieni: jabłka, dynie, kasztany, grzyby... Ale na nich nie koniec. Spośród rozmaitych eventów zaplanowanych na ten miesiąc polecimy też Święto Miodu z Roquebrune-sur-Argens, Święto Winobrania na Montmarze w Paryżu, Święto Papryczki z Espelette i Festiwal Smakoszy w Rennes.
Miesiąc zaczynamy od omułków, a kończymy na cydrze. Zajrzymy też do ogrodów warzywnych w przepięknym zamku Villandry i posmakujemy winogron z Moissac. Nie zapomnimy też o śliwkach i pysznych tartach śliwkowych.
Ile dni z rzędu można jeść cassoulet, jednogarnkowe danie z fasoli charakterystyczne dla kuchni południa Francji? Skąd wziął się różowy czosnek w pirenejskim Lautrec? Z czego słynie bretońskie Roscoff? Przedstawiamy wybrane wydarzenia z sierpniowego kalendarza kulinarnego Francji.
Lipcowe wakacje we Francji? Atrakcji nie zabraknie. Amatorzy serów, wina, sezonowych owoców – każdy znajdzie coś dla siebie. Melomani także. Nieważne, czy wybierzemy północną Bretanię czy górzystą Korsykę, Alzację czy Szampanię – w każdym zakątku Francji natrafimy na interesującą imprezę gastronomiczną.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM