Państwa gość jest naszym gościem
01 września 2015
Państwa gość

Wydarzyło się

 

13 września 1956 roku w pirenejskim Ortez urodził się Alain Ducasse, jeden z największych współcześnie szefów kuchni. Nazywany jednym ze „100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie” włada gastronomicznym imperium, złożonym z dwudziestu czterech restauracji w ośmiu krajach na trzech kontynentach, trzech pensjonatów, fabryki czekolady, wydawnictwa i szkoły gastronomicznej w Paryżu. Ma 17 gwiazek Michelina stąd niektórzy nazywają go „kolekcjonerem gwiazdek Michelina”.

 

W całej Francji

 

Wszyscy w restauracji to akcja organizowana już po raz szósty z inicjatywy Alaina Ducasse’a i przy współudziale władz miasta Paryża. Udział zgłosiło ponad 1000 restauracji z całej Francji oraz 200 z Belgii. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowują specjalne menu ilustrujące hasło przewodnie: Państwa gość jest naszym gościem. Przez 15 dni - od 21 września do 4 października - będą starać się przekonać wszystkich, że gastronomia nie jest dziedziną zarezerwowaną dla smakoszy, a restauracja to nie tylko kuchnia, lecz także producenci żywności czy zawody powiązane, jak obsługa restauracyjna. Nowością w tegorocznej edycji jest udział francuskich kolei, SNCF. Podczas trzech podróży pociągami iDTGV - z Paryża do Marsylii, Brestu, Bordeaux i Tuluzy młodzi szefowie kuchni zaprezentują swój kulinarny talent, proponując podróżnym dania reprezentatywne dla kuchni mijanych miast i regionów. Przygotują je, wykorzystując produkty wyróżnione medalami w Concours Général Agricole. Patronką wydarzenia została Julie Andrieu, popularna prezenterka, dziennikarka, autorka książek kulinarnych.

 

W dużych miastach

 

5 i 6 września w Lille (Nord-Pas-de-Calais) odbywa się słynny pchli targ - Braderie de Lille. Pierwsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z 1127 roku. Wszystko zaczęło się od dorocznego jarmarku tekstylnego odbywającego się w Lille po Święcie Wniebowzięcia NMP, w którym brali udział kupcy spoza miasta. W 1446 roku dwaj handlarze – Godin Maille i Pierre Tremart – zaczęli sprzedawać na targu śledzie i pieczone kurczaki. W XV wieku elementem targu stało się opróżnianie strychów, bo służba domowa otrzymała wówczas przywilej wyprzedawania między wschodem a zachodem słońca rzeczy należących do swoich pryncypałów. Na przełomie XIX i XX w targowym menu pojawiły się frytki, a niedługo potem małże. Dziś Braderie de Lille jest jednym z największych wydarzeń gastronomicznych we Francji, przyciągającym około 2 miliony turystów, którzy co roku konsumują blisko 10 ton omułków. Tradycyjnie z frytkami, czyli tzw. moules-frites.

 

Venite ad calisson! - namawiają 6 września władze miasta Aix-en-Provence (Prowansja), które z tego cukierniczego specjału słynie już od kilku stuleci. Te małe „stateczki” składają się z opłatka, masy z migdałów i kandyzowanych owoców (melonów i pomarańczy) oraz lukru. Geneza Wielkiego Święta Calissons z Aix sięga roku 1630, kiedy to miasto borykało się z epidemią dżumy, a jeden z miejskich ławników, niejaki Joseph Martelly, ślubował corocznie odprawiać mszę dziękczynną, jeśli tylko zaraza opuści miasto. Śluby były skuteczne, bo od tej pory zarazy omijały Aix i okolice. Co roku w katedrze ma miejsce odnowienie słynnej przysięgi oraz błogosławienie calissons.

 

Od 18 do 20 września mieszkańcy Arles (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) będą cieszyć się płodem okolicznych pól – ryżem. To czas Ryżowych Nowalijek. Ryż z nowych zbiorów zostanie poświęcony w kościele św. Piotra de Trinquetaille.

 

Od 24 do 27 września w mieście fiołków odbywa się szereg animacji gastronomicznych Tuluza przy stole (Pireneje). W programie m.in. targ produktow regionalnych, wzorowany na sieneńskim Palio konkurs kulinarny, w którym rywalizować będą przedstawiciele poszczególnych dzielnic, debata o żywności jutra, Bieg Smakoszy, czyli bieg z tacą kelnerską oraz Wielki Podwieczorek Naszych Babć, czyli wspólne biesiadowanie.

 

W miasteczkach

 

Rożki z Murat to ciasteczko emblematyczne dla cukierników z tego niewilkiego miasteczka w Owernii. Formowane w kształt rożka i napełniane rozmaitymi kremami biszkopciki mają przypominać rogi krów albo trąbkę pasterską noszoną u pasa. Co roku w każdy trzeci weekend września odbywa się festyn, podczas którego cukiernicy sprzedają ciepłe jeszcze rożki i demonstrują metodę ich wykonania. Na małych i dużych łakomczuchów, którzy 19 i 20 września wezmą udział w Dniu Rożków z Murat, czeka aż 15 słonych i słodkich kremów do apetycznych rożków.

 

W każdą trzecią niedzielę września piękne średniowieczne miasteczko Saint-Emilion (Akwitania) staje się sceną kluczowego dla miejscowego winogrodnictwa wydarzenia. Członkowie Jurade, bractwa ustanowionego w XII wieku w celu kontroli nad winnicami i jakości win, ogłaszają początek winobrania. Ban des vendanges już 20 września.

 

Zobacz też:

 

Konstelacja Ducasse 

Kolacja na wieży 

Kaczka w sosie bigarade. Przepis Alaina Ducasse'a 

Kwestionariusz Prousta. Alain Ducasse 

Ryż z Camargue 

Omułki w piwie 

Cachou Lajaunie 

Fiołki z Tuluzy 

Venite ad calisson 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM