„Paryż przyciąga Anglików, co bywa dziwaczne i czasem trudno to zrozumieć. W głębi duszy - dans le creux de leurs estomacs - Anglicy nie przepadają za francuską kuchnią i dezaprobują moralne i filozoficzne założenia wszystkiego, co francuskie. Na przykład, nic nie powstrzyma ich od zniszczenia delikatnej potrawy poprzez dodanie soli i musztardy w groteskowych ilościach.” - pisze we wstępie do swego przewodnika wydanego w 1900 r. Rowland Strong i w kolejnych rozdziałach opisuje świat paryskich hoteli, restauracji i kawiarni. Dziewiąty poświęcony jest paryskim kelnerom i napiwkom.
Zaczął pracować w restauracjach jako szesnastolatek. Trafił pod skrzydła słynnej Alice Waters i jej wspólniczki Lindsey Shere do kultowej restauracji Chez Panisse w Berkeley. Pracował tam przez 13 lat, potem przeniósł się do Francji. Zamieszkał w Paryżu, założył stronę internetową, którą szybko przekształcił w bloga i zaczął pisać książki.
Zaczynamy nową serię artykułów na Vive la cuisine! Kwestionariusz Prousta pozwoli nam przepytać znanych kucharzy i osoby związane z branżą kulinarną.
Księga tajemna. Redagowana w ścisłej tajemnicy na podstawie poufnych ekspertyz dostarczonych przez nikomu nie znanych z imienia i nazwiska emisariuszy Michelina – słynnych anonimowych inspektorów.
Kulinarny geniusz. „Najlepszy kucharz na świecie”. Jeden ze „100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie” według rankingu miesięcznika „Forbes”. Gaskończyk, Francuz, Monakijczyk, mieszkaniec Śródziemnomorza, obywatel świata. Alain Ducasse.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM