W październiku we Francji mamy i Noc Smaków i Tydzień Smakow. Ale tak naprawdę cały miesiac jest przepełniony smakami i aromatami. Pierwsze skrzypce grają winne dożynki, a wiatr z daleka niesie zapach pieczonych kasztanów.
Wszyscy w restauracji to akcja organizowana już po raz szósty z inicjatywy Alaina Ducasse’a. Udział zgłosiło ponad 1000 restauracji z całej Francji oraz 200 z Belgii. Restauratorzy i szefowie kuchni przygotowują specjalne menu ilustrujące hasło przewodnie: Państwa gość jest naszym gościem. Przez 15 dni będą przekonywać, że gastronomia nie jest dziedziną zarezerwowaną dla smakoszy.
Kilka propozycji na gastronomiczne wędrówki po Francji w sierpniu. Zaczynamy od wielkiej francuskiej trójcy, czyli wina, sera i chleba, a potem spróbujemy słynnych wędlin i pokręcimy się przy stoiskach z olbrzymimi warkoczami czosnku i wielkimi workami cebuli.
Pachnie lawendą i lipą. Nadszedł lipiec, czas ścinania lawendy, zbioru lipowego kwiatu, a także piołunu, z którego powstaje słynna „zielona wróżka” - absynt. Na targach zaś królują owoce - czereśnie, figi, morele i borówki.
Kilka propozycji z czerwcowego kalendarza gastronomicznego Francji: pikardzki Targ Warzywny z Działek na Bagnach w Amiens, święta truskawek i czereśni i akcja Fraîch'attitude en France. Sezonowo i zdrowo.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM