Grudzień – miesiąc przygotowań do świątecznych biesiad i zakupów nie tylko prezentów pod choinkę, ale i produktów spożywczych na bożonarodzeniowy stół, na którym nie może zabraknąć indyka czy foie gras. Cała Francja szykuje się do Świąt. Le Père Noël dotrze na swoich saniach nawet w najcieplejsze zakątki Francji jak Prowansja.
W listopadzie amatorzy wina udają się do burgundzkiego Beaune, a ci, którzy wolą armaniak, są mile witani w Gers. Na południu Francji będzie bardzo słodko, na północy – słono. A między przekąską i deserem warto wpaść do Akwitanii – na obiad z pysznej pulardy lub kapłona.
Gastronomicznym kalendarzem w październiku rządzą dary jesieni: jabłka, dynie, kasztany, grzyby... Ale na nich nie koniec. Spośród rozmaitych eventów zaplanowanych na ten miesiąc polecimy też Święto Miodu z Roquebrune-sur-Argens, Święto Winobrania na Montmarze w Paryżu, Święto Papryczki z Espelette i Festiwal Smakoszy w Rennes.
Miesiąc zaczynamy od omułków, a kończymy na cydrze. Zajrzymy też do ogrodów warzywnych w przepięknym zamku Villandry i posmakujemy winogron z Moissac. Nie zapomnimy też o śliwkach i pysznych tartach śliwkowych.
Ile dni z rzędu można jeść cassoulet, jednogarnkowe danie z fasoli charakterystyczne dla kuchni południa Francji? Skąd wziął się różowy czosnek w pirenejskim Lautrec? Z czego słynie bretońskie Roscoff? Przedstawiamy wybrane wydarzenia z sierpniowego kalendarza kulinarnego Francji.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM