Otwarcie sezonu na trufle i tłuste kacze i gęsie mięso w Périgord. Połowy śledzi i przegrzebków na północy Francji. Tradycyjny przemarsz indyków przez Varaignes. Liczne salony i targi gastronomiczne. I radosny okrzyk: "Le beaujolais nouveau est arrivé!"
Październik - czas na pieczone kasztany, jabłka, papryczkę z Espelette. ważnym wydarzeniem o skali krajowej jest ministerialna akcja Tydzień smaku mająca na celu edukowanie młodych konsumentów - przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, średnich i studentów.
Dwie wielkie operacje na skalę krajową: Wszyscy do restauracji i Swięto Gastronomii, angażują prawie 4 miliony osób. Pod szyldem tych festiwali odbywa się kilka tysięcy wydarzeń gastronomicznych. Wrzesień we Francji to także pchle targi, początek seoznu na winobranie i setki innych imprez dla dużych i małych łakomczuchów.
4 i 5 sierpnia w Lautrec Święto czosnku. W programie splatanie czosnku w warkocze i bicie rekordu na najdłuższy (w ub. roku 23,75 m), degustacje zupy cebulowej, konkurs na najpiękniejszą artystyczną kompozycję z wykorzystaniem czosnku i najsmaczniejszą tartę czosnkową. Ale na tym atrakcji sierpnia nie koniec.
Słodki lipiec. Miesiąc pełen imprez związanych z sezonowymi owocami - melonami z Cavaillon, morelami z Rivesaltes, czereśniami w Fougerolles i Thannenkirch… Ale swoje produkty prezentują też chętnie serowarzy, producenci oliwy i wina.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM