W Boulbon Poświęcenie Butelek, w Clos de Vuogeot przeplatane degustacjami koncerty, w Amiens nadzwyczaj malowniczy targ na wodzie, w Burgundii konkurs na najlepszy kozi ser zagrodowy. Oto kilka propozycji z czerwcowego gastronomicznego kalendarza we Francji.
Szparagi, truskawki, wiśnie - nowalijki są świetnym pretekstem wiosennych festynów. Winorośl kusi soczystą zielenią pierwszych piknikowiczów, a Bajonna nęci czekoladą.
Bez dwóch zdań wiosna. Plenerowe imprezy odbywające się w różnych częściach Francji - winiarskie, gastronomiczne, rolnicze - biorą ja za punkt wyjścia. Trzeba wyjść na pola, zapuścić się pomiędzy szpalery zieleniącej się coraz bardziej winorośli, spróbować nowej oliwy.
Wiosna nadchodzi. Śledzie z targu w Lotaryngii ustępują miejsca wielkanocnej szynce z Bayonne. Kończy się akcja Bistrots zimą w Lomousin. Cukiernicy przygotowują czekoladowe jajeczka na Wielkanoc. W Langwedocji strumieniami leje się Blanquette de Limoux, w Burgundii burgundy trafiają pod młotek licytatorów, ale też i do kieliszka tych, którzy przybywają na organizowane imprezy.
Luty upływa pod znakiem kończącego się karnawału. Ledwie przełkniemy ostatni kęs słodkiego naleśnika w Chandeleur (2 lutego), już na talerzu pojawiają się pączki i faworki, czyli francuskie beignets i merveilles. Bo w Mardi Gras (9 lutego), czyli francuskie ostatki, trzeba zjeść tłusto!
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM