To ni mniej, ni więcej babka piaskowa. Proste ciasto z Bretanii upowszechniło się w całej Francji. Nazywa się matematycznie: quatre quarts, cztery czwarte. Potrzebne są cztery składniki w równej ilości.
Prosty, domowy deser z regionu Limousin. Mówi się, że flognarde to zimowa wersja clafoutis, gdyż oba dania są bardzo podobne, przy czym w przypadku flognarde wykorzystuje się jabłka, gruszki albo suszone śliwki.
Pâté de Pâques du Poitou to wielkanocna specjalność kuchni regionu Poitou-Charentes. To złożony z kilku rodzajów mięs pasztet w cieście z zapieczonymi w środku jajkami. Podobne pasztety piecze się także w Berry i w Wandei.
Tarta czekoladowa, dziś jeden z ulubionych francuskich deserów, pojawiła się w kuchni francuskiej prawdopodobnie z końcem XIX i była pożyczką z kuchni włoskiej. Ganasz, który jest jej typowym wypełnieniem, wymyślono około 1875 roku.
„Ce ne sont pas tes oignons” (to nie twoja sprawa), „Ne t’introduis jamais entre la pelure et l’oignon” (nie mieszaj się do tego), „ aux petits oignons” (starannie, z dbałością), „Être habillé comme un oignon” (być ubranym na cebulkę)... Wyrażeń z cebulą w języku francuskim nie brakuje podobnie jak w kuchni francuskiej nie brak przepisów z cebulą w roli głównej.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM