Croziflette – makaronowa zapiekanka z serem reblochon i szynką sabaudzką doskonale odzwierciedla kuchnię regionu – prostą i domową, opartą na znakomitych produktach pochodzących od lokalnych producentów i dobrze współgrającą z tutejszym górskim klimatem.
Jest dla paryskiego cukiernictwa tym, czym Opéra Garnier dla Paryża. Ikoną, wizytówką, słodkim architektonicznym cudem. Opera to cukiernicza wariacja na temat kawy i czekolady, przedzielonych warstwami biszkoptu.
Klasyczny francuski przepis na odwróconą tartę z karmelizowanymi jabłkami, czyli słynną tartę tatin, współcześni kucharze „odwracają”, wykorzystując w nim inne owoce albo nawet warzywa, jak glazurowane cebulki. Taka wytrawna tarta tatin jest znakomitą przystawką.
Z wierzchu chrupiący, w środku miękki. Ten złoty placek z mąki z ciecierzycy, lekko nawet przypalony z góry, jest specjalnością Nicei i Tulonu, przy czym w Nicei nosi nazwę socca, a w Tulonie - cade. W obu przypadkach ma wspólnego przodka - jest nim włoska farinata.
Nougat glacé to współczesna lodowa wariacja na temat tradycyjnego przepisu na nugat. Aromatyczne, miodowe i pełne bakalii lody uwodzą nie tylko smakiem, ale i łatwością wykonania. Żadna maszynka do kręcenia lodów nie jest potrzebna.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM